Opinie

Commentaar: Ook in vakantietijd blijven we achter hypes aanrennen

Misschien is het voor een lezer niet zo’n bekend woord, maar journalisten weten precies wat ermee bedoeld wordt. ”Komkommeren” is onderwerpen zoeken om over te schrijven in de nieuwsluwe zomermaanden van het jaar. Het is de tijd dat miljoenen Nederlanders vakantie vieren, in eigen land of in het buitenland.

Hoofdredactioneel commentaar
31 July 2013 10:48Gewijzigd op 15 November 2020 05:02
beeld ANP
beeld ANP

Maar natuurlijk verschijnt er ook in die vakantietijd iedere dag een krant en moeten de nieuwsrubrieken in de media gevuld worden. En hoe sneu ook voor het desbetreffende dier, het is dan een journalistiek buitenkansje als er een potvis strandt op een van de Waddeneilanden. Het journaille rukt uit om uitvoerig verslag te doen. Eerst van de reddingspogingen van het dier. Maar als de redding mislukt en het dier doodgaat, is er gelukkig nog genoeg te schrijven over het bergingsproces en de ontleding van het beest.

Maar wat te doen als er geen potvis strandt en er geen dode wolf in de berm gevonden wordt? Dan is er gelukkig nog het weer. Een dankbaar onderwerp om veel en vaak over te schrijven. Zeker als er hittegolven zijn, of juist periodes van te koel of te nat weer. Journalisten kunnen er geen genoeg van krijgen om het weer dat er was en het weer dat wordt verwacht uitvoerig te analyseren. Hittestress, hittewaarschuwingen; het zijn buitenkansjes voor media die hun lezers, luisteraars en kijkers willen binden.

En zo kan het gebeuren dat we, terwijl de ene hittegolf nog aan de gang is, alweer de kansen voor de volgende breed krijgen uitgemeten. Sommige weermannen en -vrouwen vertellen opgewonden waar de hitte nu precies vandaan komt. Zo is de warmte die ons vrijdag gaat bereiken „geboren” in Noord-Afrika en moet ze nu nog Spanje „binnenlopen”, vertelde een meteoroloog enthousiast. Het zijn belangrijke nieuwsfeiten in de zomertijd.

Net als mogelijke recordtemperaturen. Als de 30 graden in zicht komt, trekken meteorologen alle archiefkasten open. Tot achter de komma nauwkeurig wordt uit de doeken gedaan waar en wanneer er records gevestigd werden. En er wordt natuurlijk driftig gespeculeerd over de vraag of zo’n record nu wel of niet verbeterd gaat worden.

Een weerman zei de afgelopen week dat het weer veel te veel gehypet wordt. En hij heeft gelijk. Genieten van een mooie dag is er niet meer bij omdat we inmiddels alweer alle details hebben gelezen over de buien die een einde gaan maken aan de warmte. Maar na de buien gaan de temperaturen weer omhoog en mogelijk dat het dan toch wel een week warm blijft. Of niet. Niets is immers wisselender dan het weer.

En zo blijven we ook in de vakantietijd achter hypes aanrennen. We leven in het verleden of in de toekomst, maar komen er niet aan toe om in onze tuinstoel te genieten van wat er is. Van het mooie, zonnige weer en de aangename temperaturen. Of van een natuur die dampt na een verfrissende regenbui. Van een koele dag, waarop het goed fietsen en wandelen is. Of van een warme dag, waarop je tegen de hitte kunt aanleunen.

De vakantietijd is bedoel om tot rust te komen en even stil te staan. Figuurlijk, maar soms ook letterlijk.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer