Miess.nl wil zelfredzaamheid van ouderen bevorderen
Kitty (63) uit Alkmaar biedt zich aan om tegen een vergoeding van minder dan 8 euro per uur een senior te helpen. Dat kan wat haar betreft wandelen, een spelletje doen of eten koken zijn. Haar motief is dat ze wil meewerken aan een vreugdevoller bestaan. Paul (30) uit Amstelveen wil als vrijwilliger aan de slag. Zijn aanbod is breed: van samen winkelen, sporten en koffie drinken tot een huisdier verzorgen. Hij is werkloos en doet „graag wat terug voor ouderen.”
Kitty en Paul zijn te vinden op de website miess.nl. Naast dit tweetal bieden zich op dit platform nog tientallen mensen aan die zich voor senioren willen inzetten, vrijwillig of tegen vergoeding. De een stelt zich voor één tot drie uur beschikbaar, terwijl een ander het prima vindt om meer dan twaalf uur per week voor ouderen in touw te zijn.
Er zijn op de site ook ouderen te vinden die hulp zoeken, zoals Jos (82). Haar huishoudelijke hulp is van zes uur teruggebracht naar drie uur „en dat is te weinig.” Bob (94) vindt het heel vervelend om alleen te zijn. Hij zoekt iemand voor een goed gesprek en een uitstapje naar het strand.
Miess.nl –”met iemand samen”– is een initiatief van Annemarie Gerritsma (43) uit het Noord-Hollandse Berkhout. Gerritsma startte de site op 1 december vorig jaar met het doel actieve mensen en ouderen bij elkaar te brengen. Mensen die iemand zoeken of aan de slag willen kunnen op de website een voor iedereen toegankelijk profiel aanmaken. Daarin staat wat iemands wensen en mogelijkheden zijn. Om de contactinformatie van een aanbieder te krijgen, moet een hulpvrager eerst 5 euro betalen.
Sommige aanbieders maken gebruik van de mogelijkheid om de door een gemeente afgegeven verklaring omtrent het gedrag aan hun profiel toe te voegen. „Dit biedt een extra garantie voor de betrouwbaarheid van mensen”, zegt Gerritsma. „De oudere heeft altijd de regie. Hij legt contact met een hulpaanbieder. Laatstgenoemde krijgt nooit het mailadres van een senior. Zijn mails gaan altijd via miess.nl. Als iemand een oudere lastig zou willen vallen dan verwijder ik hem uit het systeem.”
Gerritsma hoopt dat haar site eraan bijdraagt dat senioren langer zelfstandig blijven wonen en actief zijn in de maatschappij. Dat ouderen via miess.nl hun eigen sociale zorgnetwerk opbouwen en hun sociale zelfredzaamheid bevorderen. En dat kinderen van senioren een extra mogelijkheid hebben om zo extra aandacht voor hun ouders te realiseren. Op dit moment richt het initiatief zich op Noord-Holland. „Op termijn ga ik per provincie uitbreiden.” Het aanbod overtreft op dit moment de vraag. „Het blijkt dat ouderen het lastig vinden om hulp te vragen.”
Gerritsma noemt haar initiatief succesvol. Aantallen matches kan ze niet geven, omdat het opvragen van contactgegevens tot voor kort gratis was. „Soms laten mensen spontaan weten dat er een contact is ontstaan en vertellen ze er enthousiast over.”
Mensen die moeite met internet hebben, mogen Gerritsma altijd bellen. „Dan maak ik samen met hen een profiel aan of kijk ik of ik iemand voor hen kan vinden.”