Buitenland

Vredesoverleg door de jaren heen

JERUZALEM (ANP). Sinds begin jaren ’90 zijn Israëliërs en de Palestijnen veelal onder Amerikaanse hoede nader tot elkaar gebracht. Hieronder volgt een overzicht uit dit ‘vredesproces’:

29 July 2013 13:23Gewijzigd op 15 November 2020 04:59

MADRID 1991: In Madrid wordt een 3-daagse internationale topconferentie gehouden om een breed gesteund vredesproces te beginnen voor het Midden-Oosten en met name voor vrede tussen Israëliërs en Palestijnen.

OSLO 1993: Israël en het overkoepelende Palestijnse orgaan PLO (Palestijnse Bevrijdingsorganisatie) tekenen in september na maanden van geheime onderhandelingen een beginselverklaring, waarmee een vredesproces gericht op autonomie voor Palestijnen in gang wordt gezet.

CAIRO 1994: De Israëlische premier Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat tekenen in mei in Caïro een akkoord over een vorm van autonomie voor Palestijnen.

TABA 1995: Het autonomie-akkoord wordt met ‘Oslo II’ uitgebreid en biedt ook gebieden op de Westelijke Jordaanoever autonomie voor Palestijnen. Begin november wordt Rabin in Tel Aviv vermoord tijdens een grote manifestatie voor steun aan het Oslo-vredesproces.

CAMP DAVID 2000: Top van de Amerikaanse president Bill Clinton, de Palestijnse president Yasser Arafat en de Israëlische premier Ehud Barak. De top mislukt door onenigheid over het grondgebied van een eventuele Palestijnse staat en over de rechten van vluchtelingen.

AQABA 2003: De Amerikaanse president George W. Bush en de Israëlische en Palestijnse premiers, Ariel Sharon en Mahmoud Abbas, lanceren „de routekaart” voor vrede, een vinding van het nieuwe diplomatieke ‘kwartet voor het Midden-Oosten’ (VS, EU, Rusland en de VN).

GAZA 2005: De Israëliërs beëindigen na 38 jaar de bezetting van de Gazastrook. In 2006 wint de Islamitische Verzetsbeweging Hamas daar de verkiezingen en neemt in Gaza het heft in handen.

ANNAPOLIS 2007: Op een grote internationale conferentie bij Washington hervatten Abbas en de Israëlische premier Ehud Olmert formeel de gesprekken tussen beide partijen. Het mislukt, ook omdat Olmert moet opstappen wegens beschuldigingen over corruptie.

WASHINGTON 2010: Op aangeven van het kwartet beginnen directe gesprekken tussen Israëliërs en Palestijnen. De Palestijnen breken enkele weken later het overleg af, omdat Israël weigert de bouw van nederzettingen in de bezette Westelijke Jordaanoever te stoppen.

NEW YORK 2011: De Verenigde Naties erkennen Palestina als waarnemersstaat. Israël kondigt aan duizenden nieuwe woningen in de bezette Jordaanoever te gaan bouwen.

WASHINGTON 2013: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry slaagt erin de twee partijen weer aan tafel te krijgen. Het gaat om voorbereidend overleg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer