Huisarts in probleemwijk onder druk
Huisartsenzorg in achterstandswijken blijft onder druk staan. Dat is de conclusie van het onderzoeksinstituut Nivel dat donderdag het rapport ”Huisartsenzorg in achterstandsgebieden” overhandigde aan burgemeester Cohen van Amsterdam.
Het Nivel hield een steekproef onder meer dan 1000 huisartsen in heel Nederland. Daaruit bleek dat meer dan de helft van de praktijken in achterstandswijken geen nieuwe patiënten meer aanneemt en het aantal beschikbare huisartsen blijft dalen.
Huisartsen in achterstandswijken van het land krijgen een financiële ondersteuning per ziekenfondspatiënt en er is geld voor nieuwe initiatieven. Het Nivel evalueerde het effect van dit beleid en komt niet verder dan de conclusie dat dankzij deze maatregelen van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de zorgverzekeraars de situatie niet is verslechterd.
Het onderzoek wijst ook uit dat veel praktijken slecht bereikbaar zijn en dat de artsen minder uren beschikbaar zijn voor hun patiënten. Dit laatste komt vooral omdat meer artsen in deeltijd zijn gaan werken. In de achterstandswijken zijn nu meer speciale spreekuren dan vijf jaar geleden.
De praktijken van huisartsen in achterstandswijken zijn kleiner dan in andere buurten. Toch ligt de werkdruk hoger. De huisartsen hebben in de achterstandswijken een grotere kans op een burn-out.
Het extra geld dat huisartsen in achterstandswijken per ziekenfondspatiënt krijgen is vooral gebruikt voor investeringen in personeel, een betere praktijkorganisatie en voor het opstarten van projecten.