Dode kinderen van repatriëringsschip herdacht
RIJSWIJK (ANP). Voor het eerst wordt er in Nederland een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor nabestaanden van de tientallen kinderen die in 1945 op een repatriëringsschip aan de mazelen zijn overleden. Deze „afschuwelijke gebeurtenis” is altijd onderbelicht gebleven, vindt de Haagse Gemeenschap van Kerken, die de herdenking organiseert. De bijeenkomst is op zondag 11 augustus in Den Haag.
Doortje zat als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans kamp in Nederlands-Indië. Ze was 7 jaar toen ze na jaren van honger lijden werd bevrijd. Met het schip de Nieuw Amsterdam reisde ze vanuit Azië terug naar Nederland. De omstandigheden op het schip „waren erger dan in het kamp”, zei de inmiddels 76-jarige vrouw vrijdag tegen het ANP. Mol-Verwey werd met 16 andere kinderen in een hutje gepropt. De hele dag door stonden er lange rijen bij de wc.
Op het schip zaten 3800 mensen, onder wie 1200 kinderen. Veel opvarenden hadden ook in Japanse kampen gezeten. Volgens Mol-Verwey waren er te weinig dokters op het schip aanwezig, waardoor ziektes zich snel konden verspreiden. „Kinderen die stierven kregen een zeebegrafenis en werden ’s avonds van boord gekieperd.”
Mol-Verwey is erg blij dat er een herdenking komt. „Mensen hebben zo ongelooflijk veel geleden, nadat ze uit de kampen waren bevrijd. Die geschiedenis is door Nederland onder het tapijt geschoven.”