Heftig onweer komt door hete wind uit de Sahara
DE BILT. De kans op een stevig onweer is de komende dagen groot. Het kan flink regenen, ook hagel en zware windstoten zijn niet uitgesloten. Enkele vragen aan Harry Geurts van het KNMI.
Hoe komt het dat we de komende dagen te maken krijgen met pittige onweersbuien?
„Voor het ontstaan van onweersbuien moet er veel vocht in de atmosfeer aanwezig zijn. Ook moet het op grote hoogte flink waaien. In die situatie bevinden we ons nu.
Bovendien bevindt ons land zich momenteel op het grensgebied tussen warme en koelere lucht. Ten oosten van Nederland stroomt op dit moment hete lucht uit de Sahara binnen. In het oosten van Duitsland verwachten meteorologen daardoor temperaturen van 40 graden Celsius. Ten westen van Nederland bevindt zich veel koelere lucht. In zo’n grensgebied ontwikkelen zich gemakkelijk zware buien.”
Dat zijn dus andere omstandigheden dan de aflopen dagen.
„Jazeker. De afgelopen dagen hadden we te maken met zogeheten warmteonweders. Die ontstaan lokaal spontaan, blijven hangen, regenen uit en verdwijnen. Ze kunnen intussen voor heel veel wateroverlast zorgen. De buien die we nu verwachten, komen uit Frankrijk en arriveren als front, zogeheten frontale onweders.”
De buien lijken vrij heftig te worden. Hoe kunnen mensen zich voorbereiden?
„Wij kunnen onmogelijk voorspellen waar de buien precies zullen vallen. Ik raad mensen aan de radarbeelden van weersites goed in de gaten te houden. Vooral zaterdag, omdat de buien dan nog steviger lijken te worden.”
Is er een link tussen deze buien en de klimaatverandering?
„Nee, wel zien we een trend dat zware buien vaker voorkomen.”
Hoe komt het dat het na zondag vervolgens koeler wordt?
„We zien in onze modellen dat de hete wind uit de Sahara zich verder naar het oosten verplaatst. Daarmee verdwijnt de warmte uit onze regio.”