Kabinet Sri Lanka verzet zich tegen president
De politieke crisis in Sri Lanka heeft zich donderdag toegespitst. De regering eiste dat het parlement weer bij elkaar komt. Ook verlangde het kabinet dat de ontslagen ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Mediazaken hun functie mogen hervatten.
Met deze uitlatingen verzet de regering zich tegen de Srilankaanse president Kumaratunga. Een woordvoerder bestempelde de handelwijze van het staatshoofd als grove misbruik van de presidentiële macht, als „kortzichtige en zelfzuchtige acties".
Kumaratunga had eerder deze week het parlement ontbonden, de drie ministers de laan uitgestuurd en de noodtoestand afgekondigd. Zij nam de maatregelen tijdens het verblijf van haar politieke aartsrivaal, premier Wickremesinghe, in de Verenigde Staten. Zij is het niet eens met de concessies van de regering jegens Tamil–rebellen.
Met het in kracht treden van de noodtoestand donderdag kwamen ook de staatsmedia geheel onder toezicht. De president benadrukte echter dat de volledige vrijheid van meningsuiting blijft bestaan. „De eerste plicht van de media is het land te informeren over feiten en gebeurtenissen zonder vooroordeel of partijdigheid", aldus de verklaring.
De media, die de afgelopen twee jaar scherpe kritiek hadden op de president, pasten zich snel aan de nieuwe omstandigheden aan. Kritische tonen maakten plaats voor loftuigingen op Kumaratunga.
De kranten meldden niets over de grote politieke beroering na de ontbinding van het parlement. Alleen de Engelstalige Daily News had een klein artikeltje over de afkondiging van de noodtoestand.