Buitenland

Turkije gaat over op ‘halal’-bloed

ISTANBUL (ANP). Turken moeten over medicijnen kunnen beschikken waar geen varken aan te pas is gekomen. De Turkse Rode Halve Maan gaat daarom medicijnen waarvoor bloedproducten nodig zijn, voortaan zelf maken, zodat dergelijke medicijnen niet meer geïmporteerd hoeven te worden.

20 July 2013 17:44Gewijzigd op 15 November 2020 04:51

Daarmee worden „risico’s van het dieet van niet-moslims” uitgesloten, zo verklaarde het hoofd van de organisatie, Ahmet Lütfi Akar. Dat meldden Turkse kranten zaterdag.

Door uitsluitend Turks bloed te gebruiken voor het maken van medicijnen, kunnen Turken er voortaan van op aan dat ze door het nemen van medicijnen hun religieuze regels niet schenden.

Als voorbeeld noemde Akar het importeren van medicijnen uit Groot-Britannië: „Daar gelden andere eetgewoontes. Maar Turkije is een moslimland en wij eten geen varkensvlees. Bloed en plasma in medicatie uit Groot-Britannië bevat daar wel sporen van.”

Behalve de import beperken, wil Turkije de eigengemaakte medicatie exporteren naar andere landen waar veel moslims wonen. Overigens is dan nog enig spoor van varkensvlees niet uitgesloten: niet alle Turken zijn moslims, niet iedereen laat varkensvlees staan en ook buitenlanders kunnen in het land onder bepaalde voorwaarden bloed doneren. „We gaan voor een donatie niet vragen of iemand varkensvlees eet”, zei Akar.

De Turkse Associatie van Medici reageert geschokt op het plan. Woordvoerder Özdemir Aktan: „Er is geen wetenschappelijk bewijs dat nationaal bloed voordelen heeft. Hoe zou ik als arts onderscheid kunnen maken tussen bloed dat halal is en bloed dat dat niet is?” Halal is een term die moslims gebruiken om aan te geven dat een product in overeenstemming is met de islamitische leefregels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer