Dr. Joel Beeke geeft Heidelbergse Catechismus bijna een 10
HEIDELBERG. Geen enkele reformatorische geloofsbelijdenis kan tippen aan de Heidelbergse Catechismus, vindt dr. Joel Beeke. Hij geeft het jubilerende belijdenisgeschrift bijna een 10.
De predikant van de Heritage Reformed Church in Grand Rapids (VS) en president van het Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS) sprak donderdagmiddag op een conferentie in Heidelberg. De driedaagse bijeenkomst, die is georganiseerd door de Selbständige Evangelisch-Reformierte Kirche in de Duitse stad, is geheel gewijd aan de catechismus.
Dr. Beeke doceert ook dogmatiek aan het PRTS. Omdat hij in die hoedanigheid voortdurend cijfers uitdeelt, gaf hij met een knipoog een beoordeling van de catechismus als belijdenis.
Een uniek punt van de Heidelbergse Catechismus is dat deze inzet met een samenvatting van de weg van de verlossing, aldus dr. Beeke. Dat gebeurt ook nog eens in heel persoonlijke bewoordingen. „De catechismus benadert de verlossing op een heel bevindelijke manier.”
Als het gaat om de toepassing van de Bijbelse waarheid is de catechismus voor dr. Beeke „onovertroffen.” In geen enkele belijdenis is de toepassing van de Bijbelse leer zo’n integraal onderdeel. Ook de nadruk op eer van God loopt als een rode draad door de Heidelberger.
De Amerikaanse predikant signaleert slechts een klein aantal minpuntjes. Zo vindt hij vraag 41 –„het slechtste antwoord van de catechismus”– over Christus’ begrafenis wel heel kort.
Ook de uitverkiezing komt er wat bekaaid van af, vindt hij. Dat de Heidelberger geen aparte vraag en antwoord hieraan wijdt, kun je ook als een zwakte zien, aldus dr. Beeke. Op dit punt scoort de catechismus voor hem het laagst.
Daartegenover staat dat de reformatorische Schriftvisie overal wordt verondersteld. „Ik weet zeker dat als Ursinus vandaag de catechismus zou schrijven, hij gezien de aanvallen op de Schrift er een aparte vraag over opgenomen zou hebben.”
Als eindcijfer krijgt de catechismus van dr. Beeke ongeveer een 9,5 (een ”A” in het Amerikaanse systeem). „Maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld. Ik houd van de catechismus.”
Dr. Lyle D. Bierma, hoogleraar dogmatiek aan Calvin Theological Seminary in Grand Rapids, belichtte de historische context waarin de catechismus is ontstaan. Ook hij ging in op de eerste vraag van de Heidelberger. Je moet deze vraag lezen tegen de achtergrond van de heilsonzekerheid en angst voor het oordeel in de middeleeuwen, stelde hij. ,Het is voor ons moeilijk voor te stellen wat een radicale uitspraak dit was.”
De in 2010 gestichte Selbständige Evangelisch-Reformierte Kirche ontwikkelt zich „goed maar langzaam”, meldde voorganger ds. Sebastian Heck desgevraagd. De gemeente telt momenteel 34 (doop)leden. Er zijn vergevorderde plannen om een tweede gemeente te stichten in Mainz.
De conferentie wordt bijgewoond door bijna honderd bezoekers. Het merendeel komt uit Duitsland en de VS. Ook zijn enkele Nederlanders aanwezig, onder wie twee bestuursleden van de Stichting Vrienden van Heidelberg en Dordrecht.