Binnenland

Mink K.: topcrimineel en politie-informant

AMSTERDAM (ANP). Topcrimineel en politie-informant. Zo haalt Mink K. sinds eind jaren 90 regelmatig het nieuws. Hij wordt niet alleen veroordeeld voor drugssmokkel en in verband gebracht met de moord op een drugshandelaar. Hij leidt ook lange tijd een dubbelleven.

17 July 2013 15:16Gewijzigd op 15 November 2020 04:47

K. sluit in 1998 met Fred Teeven een deal. De toenmalig officier van justitie en huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie hoopte toen op die manier meer informatie boven tafel te krijgen over de IRT-affaire.

Mink K. word in 2011 opgepakt in Libanon met een partij van 53 kilo cocaïne. Die zou hij in dat land hebben willen verkopen, nadat de partij vanuit Zuid-Amerika was verscheept. Een rechter veroordeelt hem nu tot 8 jaar celstraf en een geldboete. Het onderstreept nog maar eens dat de criminele carrière van K. niet heeft stilgestaan. Zijn reputatie werd al jaren geleden gevestigd.

In september 1999 wordt K. aangehouden, nadat de politie ruim tweehonderd vuurwapens had aangetroffen in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam. De woning zou worden gebruikt als opslagplaats.

Justitie heeft K. al eerder op de korrel. Hij zou een prominente rol hebben gespeeld bij het op de markt brengen van 15.000 kilo cocaïne door politie en justitie tussen 1991 en 1994.

K. sluit in 1998 een deal met Teeven, die behoort tot een stroming binnen justitie die gelooft dat corrupte politiemensen en douaniers betrokken zijn bij grootschalige smokkel in harddrugs. Tegen alle afspraken in geeft het OM de informatie die was verkregen dankzij K. door aan de commissie-Kalsbeek. Deze commissie doet onderzoek naar opsporingsmethoden en de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. De groep rond K. zou miljoenen hebben gereserveerd voor het omkopen van politie- en justitiepersoneel.

In februari 2005 wordt K. in zijn cel werd aangehouden op verdenking van de moord op Jaap van der Heiden. Die Alkmaarse drugshandelaar komt in 1993 tijdens een proefverlof uit de gevangenis om het leven bij een bomaanslag. Onbekenden hebben een plastic tasje met een explosief aan de voordeur van zijn huis gehangen. Het OM vraagt een jarenlange celstraf, maar K. wordt door de rechtbank vrijgesproken.

Zijn naam duikt vervolgens enkele jaren later op in Libanon, vanwege de aanhouding voor drugssmokkel. Daarvoor moet hij dus 8 jaar zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer