Economie

Raad wil markt voor werkloze jongeren

De gemeenten en het Centrum voor Werk en Inkomen willen marktplaatsen opzetten waar werkloze jongeren en werkgevers elkaar ontmoeten. Bij de ”lokale jongerenloketten” moet de jeugd een baan vinden. Zo kan de stijgende werkloosheid onder jongeren worden teruggedrongen. Dat heeft de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dinsdag meegedeeld.

ANP
6 November 2003 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

De loketten moeten speciale aandacht besteden aan jongeren die hun opleiding niet hebben afgemaakt. Het beste is echter deze jongeren ertoe aan te zetten hun diploma te halen, aldus het adviesorgaan, waarin gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties zitting hebben.

De RWI kan zich vinden in de doelstelling van het kabinet dat elke werkloze jongere binnen een halfjaar moet werken of een opleiding of werkstage moet volgen. Dat moet volgens de raad over een of twee jaar zijn bereikt. De RWI vindt dat jongeren die een korte werkstage volgen hun uitkering moeten kunnen behouden.

Jeugdwerkloosheid is een groeiend probleem. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was in het derde kwartaal 10,4 procent van de jongeren van 15 tot en met 24 jaar werkloos. Dat is bijna twee keer zo veel als de werkloosheid onder de gehele beroepsbevolking van 5,5 procent.

Bestrijding van de jeugdwerkloosheid staat daarom hoog op het prioriteitenlijstje van het kabinet. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en staatssecretaris Nijs van Onderwijs stelden dinsdag officieel de Taskforce Jeugdwerkloosheid in.

De werkgroep moet vooral kleinere gemeenten ondersteunen bij de aanpak van jeugdwerkloosheid. De werkgroep gaat onder andere gemeenten en werkgevers helpen bij het realiseren van 30.000 stageplaatsen en leerwerkplekken, waar jongeren werken combineren met leren. Eerder is met het midden- en kleinbedrijf een overeenkomst afgesloten om 10.000 extra leerwerkplekken te scheppen.

In totaal wil het kabinet binnen vier jaar 40.000 extra leerwerkplekken creëren. Volgens S. Nieuwsma, secretaris sociale zaken bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, is dat een te grote ambitie. Omdat jeugdwerkloosheid een dringend probleem is, roept VNO-NCW bedrijven die bij de vereniging zijn aangesloten ertoe op afgestudeerde jongeren die langer dan drie maanden werkloos zijn, een stageplaats aan te bieden. De jongeren krijgen daar een kostenvergoeding en een eenmalige uitkering van ongeveer 450 euro voor.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer