VVD en PvdA: zorgdeal is goed nieuws
DEN HAAG (ANP). VVD en PvdA in de Tweede Kamer vinden de dinsdag bekendgemaakte afspraken om de gestaag stijgende zorgkosten in te tomen, goed nieuws. SP en GroenLinks betreuren het echter dat er geen afspraken zijn gemaakt om een grens te stellen aan de inkomens van goed verdienende medisch specialisten.
PvdA’er Otwin van Dijk is zeer te spreken over het onderhandelingsresultaat. De patiënt wordt ontzien, de zorg wordt slimmer georganiseerd, fraude wordt hard aangepakt en er hoeft minder te worden bezuinigd op het basispakket, somt hij op. „Er wordt flink werk gemaakt van de aanpak van fraude en verspilling en ziekenhuisnota’s worden begrijpelijk gemaakt. Dat is iets waar de PvdA al lange tijd voor pleit. Er wordt beter gekeken welke zorg echt nodig is en er hoeft minder bezuinigd te worden op het pakket.”
Ook VVD’er Anne Mulder is enthousiast. „Door goede afspraken te maken met alle partijen worden de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg verhoogd terwijl tegelijkertijd de groei van de kosten wordt geremd. De huisarts krijgt een belangrijkere rol en er wordt onverminderd ingezet op het doelmatig voorschrijven van geneesmiddelen.”
Bij GroenLinks vinden ze het jammer dat er geen grenzen zijn gesteld aan wat medisch specialisten zouden moeten verdienen. Schandalig, aldus Linda Voortman. „Het is crisistijd en het geld dat naar de zorg gaat, is van ons allemaal, maar Schippers zorgt ervoor dat de topsalarissen van artsen kunnen blijven doorstijgen.” Zij noemt het kabinet stuurloos. „De ene minister kondigt stappen aan om topsalarissen in de publieke sector te beteugelen en de andere minister geeft topsalarissen juist ruim baan. Eerlijk delen is bij deze coalitie blijkbaar niet van toepassing op de positie van artsen.”
Henk van Gerven (SP) noemt alle aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg goed. Volgens hem blijven diverse problemen onbesproken. „Specialisten mogen vrije ondernemers blijven en het private karakter van de zorgverzekeraars blijft overeind. Onduidelijk is in hoeverre de winsten van zorgverzekeraars worden afgeroomd. En de patiënt blijft het kind van de rekening. Naast het verkleinen van het basispakket wordt de aanspraak op zorg sterk beperkt. Daardoor wordt het nog moeilijker om voor een noodzakelijke behandeling in aanmerking te komen.”