„Dit lijkt een heel andere ontvoering”
RIJSWIJK (ANP). „Dit is echt dramatisch en heel anders dan wat we tot nu toe gewend waren aan ontvoeringen in Jemen”, vertelt antropologe Marina de Regt van de VU Amsterdam. Zij woonde zelf van 1991 tot 1998 in Jemen en keert daar regelmatig terug, in februari van dit jaar ook nog.
Ze is geschrokken van het beeld dat ze van de journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen kreeg. Ze kent Judith persoonlijk.
De Regt wil niet speculeren, maar vermoedt dat dit een geheel andere ontvoering is dan die uit de jaren ’90 en 2000. „Toen werd je redelijk goed behandeld en na een paar weken weer vrijgelaten. Die ontvoeringen van plaatselijke stammen waren vaak een pressiemiddel om iets van de regering los te krijgen”, licht De Regt toe.
Sinds de politieke situatie in 2011 in Jemen is verslechterd, zijn terroristische groeperingen zoals al-Qaeda sterker geworden. „Daardoor hebben ontvoeringen een volstrekt ander karakter gekregen.” De Regt denkt dat Spiegel en Berendsen wel door een lokale stam zijn ontvoerd, maar dat die ze hebben ‘doorverkocht’ aan een terroristische groepering. „Het filmpje was in ieder geval schokkend genoeg.”
Sinds de Arabische lente is het politiek erg instabiel in Jemen. De overheid heeft geen gezag over het land. „Landschappelijk lijkt Jemen veel op Afghanistan, ook wat betreft de stammenstructuur in het land. In de bergachtige gebieden kun je doen en laten wat je wilt. Er is geen controle”, weet de antropologe. „Hoewel Jemen vaak wordt vergeleken met Afghanistan, is het er nog steeds veiliger. Maar in Jemen wordt dan ook geen oorlog gevoerd.”