Binnenland

Onderzoek terugkeerregeling gevangenen

DEN HAAG (ANP). Nederlandse gevangenen in Venezuela en Panama moeten wel 2,5 tot 4 jaar wachten op een besluit over hun verzoek om het restant van hun straf in een Nederlandse cel te mogen uitzitten. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat onderzoeken hoe de behandelingsduur hiervan kan worden verkort. Dat schrijft de bewindsman vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

12 July 2013 17:14Gewijzigd op 15 November 2020 04:43

Volgens Opstelten duurt de procedure zo lang vanwege het goedkeuringsproces in Venezuela. In Panama spelen vergelijkbare problemen. De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer kondigde donderdag een onderzoek aan omdat hij de indruk had dat Nederland „stelselmatig” verzoeken afwijst. Het onderzoek begon hij naar aanleiding van klachten van twee moeders van gedetineerden in Panama en Venezuela.

Als een Nederlandse gedetineerde wordt overgeplaatst naar Nederland, dan moet ook zijn straf worden omgezet naar Nederlandse maatstaven. In het buitenland vallen de straffen in de regel veel hoger uit. Volgens Opstelten blijft in veel gevallen daardoor in Nederland te weinig ‘strafrestant’ over.

Een veroordeelde moet in Nederland nog minstens 4 maanden van zijn straf uitzitten om hem te kunnen voorbereiden op een terugkeer in de maatschappij, stelt Opstelten. Daarin worden de juiste papieren geregeld, maar ook onderdak, werk of een uitkering. „Zonder een dergelijk restant kan niet worden voldaan aan het doel en strekking van de verdragen”, schrijft Opstelten.

De Kamervragen waren gesteld vanwege de detentie van een Nederlandse man in Venezuela. Samuel zit al 4 jaar vast voor drugssmokkel en heeft nog eens 4 jaar te gaan. Volgens zijn advocaat gaat hij dat niet overleven, maar werden verzoeken tot overplaatsing afgewezen. De drugssmokkelaar viel 20 kilo af, verloor tanden en kiezen en is ziek. Hij hoopt op overplaatsing zodat hij hier medische zorg kan krijgen.

Opstelten merkt in zijn brief op dat het jaarlijks maar om een „zeer gering aantal” verzoeken gaat. In 2012 was sprake van 2 verzoeken vanuit Venezuela en 5 uit Panama. In november komen experts uit verschillende landen bij elkaar en Opstelten wil het probleem daar onder de aandacht brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer