Buitenland

Srilankaanse president kondigt noodtoestand af

De Srilankaanse president Chandrika Kumaratunga heeft woensdag de noodtoestand afgekondigd. De maatregel geldt voor de duur van tien dagen, de maximale periode waarvoor geen parlementaire instemming is vereist. Kumaratunga nam de stap een dag na de crisis die dinsdag ontstond nadat zij drie ministers had ontslagen en het parlement voor drie weken naar huis had gestuurd.

ANP/AFP
5 November 2003 13:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Het is voor het eerst dat de president gebruik maakt van haar constitutioneel recht om in te grijpen in de regering. Haar motieven om juist de ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Informatie te ontslaan zijn niet duidelijk.

Een woordvoerder van premier Wickramasinghe heeft woensdag laten weten dat de regering geen gevaar loopt de steun van de meerderheid in parlement te verliezen. „We hebben het parlement stevig in handen”, aldus de woordvoerder.

Premier Wickramasinghe zelf beschuldigde dinsdag president Kamaratunga ervan Sri Lanka „in chaos en anarchie” te storten. De premier was dinsdag niet in Sri Lanka, maar bracht een bezoek aan de Verenigde Staten. Daar had hij met president Bush een onderhoud over de voortgang van de vredesbesprekingen met de Tamil-rebellen.

De premier en president Kumaratunga, afkomstig uit twee rivaliserende politieke partijen, verkeren al jaren op voet van oorlog met elkaar. Volgens de president geeft de regering van Wickramasinghe te veel toe aan de eisen van de rebellen. Ze verwierp dinsdag een vredesvoorstel van de Tamil-rebellen (LTTE) terwijl de premier er enkele dagen eerder nog positief op had gereageerd.

Het staakt-het-vuren tussen de Srilankaanse overheid en de LTTE zal wel standhouden, verzekerde een presidentieel adviseur woensdag. „De president heeft mij met nadruk gevraagd om mee te delen dat het staakt-het-vuren overeind staat en zal standhouden. Daar is geen twijfel over”, aldus de zegsman. „De president is niet van plan om de vijandelijkheden te hervatten.”

De regeringsonderhandelaar die de gesprekken met de rebellen leidt, heeft woensdag laten weten dat er gewoon verder wordt gepraat met de rebellen. Nieuwe vredesonderhandelingen zijn tussen eind november en begin december gepland.

De beurs van Sri Lanka, de Colombo Stock Exchange, heeft dinsdag een recordverlies geleden door de politieke crisis. De kleine beurs daalde maar liefst 15 procentpunten en woensdag wordt waarschijnlijk een nieuw dieptepunt bereikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer