Cultuur & boeken

Adoptiekind Jack gaat op zoek naar zijn echte moeder

„Beste Jack. Mein man herinnert sich eine junge vrouw die op zijn abteilung werkte en zwanger war. Hij zegt dat zij na ein paar jaren nach Amerika is geëmigreerd.” Als Jack dit wat vreemde mailtje uit Duitsland krijgt, kan hij niet vermoeden dat hij een paar weken later in het vliegtuig naar de Verenigde Staten zit om zijn biologische moeder en haar Amerikaanse familie te ontmoeten.

Annette van der Plas

10 July 2013 21:33Gewijzigd op 15 November 2020 04:41

In ”Roots” schrijft Eeuwoud Koolmees over de 15-jarige Jack, die als baby is geadopteerd. De laatste tijd vraagt Jack zich steeds vaker af waarom zijn moeder hem heeft afgestaan. Is het om zijn wijnvlek? Zijn buurmeisje Lizette denkt mee en geeft hem een zetje om op zoek te gaan naar zijn wortels.

Tot zijn verrassing vindt Jack zijn moeder Lotte na een zoektocht via internet terug en mag hij een maand bij haar logeren in de Verenigde Staten. Lotte ontvangt hem hartelijk, maar zijn halfzus Kate is in het begin niet zo blij met het plotselinge bezoek. Hoe komt dit? En wat weet zij over zijn biologische vader, die ooit op een legerplaats in Duitsland werkte?

Ondertussen ontdekt Jack dat hij Lizette wel erg leuk vindt. Verwarrend, want hij heeft ook gevoelens voor de knappe Leontine en later voor Kate. Op wie is hij nu eigenlijk verliefd?

Auteur Eeuwoud Koolmees heeft van Jack een levensechte jongen gemaakt met herkenbare onzekerheden, die af en toe de wereld om hem heen knap ingewikkeld vindt en op zoek is naar zijn identiteit. De logeerpartij bij zijn moeder helpt hem om zijn adoptie een plek te geven. Ook zijn prille relatie met Lizette geeft hem de moed om vol vertrouwen naar de toekomst te kijken. Hij heeft een paar fantastische weken in de VS, maar verlangt toch ook terug naar Holland.

Het verhaal ademt een christelijke sfeer, zowel Jack als zijn ouders in Amerika hebben een protestantse achtergrond en het geloof is op een natuurlijke manier in het verhaal verweven. Zo begroet Lotte hem bijvoorbeeld met de woorden: „Jack… my son. O God, thank you for this moment.” Ook interessant is om te lezen wat de verschillen zijn tussen een Amerikaanse en een Nederlandse kerkdienst.

Soms legt de auteur te veel uit en de schrijfstijl is wat afstandelijk en standaard, waardoor het verhaal je niet meteen meesleept. Op de eerste bladzijde komt bijvoorbeeld drie keer achter elkaar het woord ”best” terug en woorden als ”stilaan” of ”nagenoeg” doen ouderwets aan. Later komt er meer vaart in het verhaal.

Ondanks deze kanttekeningen is het een boek dat tieners zal aanspreken, af en toe spannend is en dat een actueel en serieus onderwerp op een luchtige manier uitwerkt.

Het boek (12+) heeft een aansprekende, eigentijdse kaft met een foto van een hippe tiener. Sommige lezers zullen het verhaal kennen, want het verscheen eerder als vervolgverhaal in de GezinsGids.


Boekgegevens

”Roots”, Eeuwoud Koolmees; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2013; ISBN 978 90 336 3455 0; 240 blz.; € 12,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer