Ramadan, wat is dat precies?
AMSTERDAM (ANP). Voor moslims is vandaag de jaarlijkse vastenmaand ramadan begonnen. Vijf vragen over deze vastenperiode.
Wat is de ramadan precies?
Tijdens de vastenperiode mogen moslims niet eten, drinken of roken en geen seksueel verkeer hebben. Volgens de islam wordt de ziel zo van zonden gereinigd. Moslims herdenken dat de profeet Mohammed zijn eerste openbaring ontving. De openbaringen vormen samen de Koran.
Waarom vasten moslims tijdens de ramadan?
Ramadan is een van de vijf zuilen van de islam, de religieuze verplichtingen die gelden voor elke moslim. De andere vier zijn het getuigenis, het gebed, de bedevaart naar Mekka en het geven van aalmoezen aan armen.
Hoe gaat het vasten in z’n werk?
De vastenperiode is behalve een religieuze ook een sociale bezigheid. Voor zonsopkomst eten moslims de sahoor, een ontbijt. Na zonsondergang volgt de iftar, het avondmaal dat samen met familie en vrienden wordt genuttigd. Moslims zouden tijdens de ramadan ook hun buren kunnen uitnodigen voor deze maaltijd, stelde het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vandaag voor. De iftar biedt volgens het contactorgaan een kans om de sociale banden tussen buren met verschillende levensbeschouwingen te versterken.
Wie doen eraan mee?
De ramadan is voor moslims een periode van opoffering en bezinning. Zieken, zwangere vrouwen en reizigers hoeven niet te vasten, net zo min als jonge kinderen en soldaten. Kinderen mogen al van jongs af aan meedoen, maar beginnen meestal rond hun tiende of twaalfde levensjaar met vasten. Ook gezonde ouderen doen mee.
Wanneer is de ramadan?
De ramadan vindt plaats in de negende maand van de islamitische kalender. Het begin en einde van de periode hangt samen met de stand van de maan en is dus niet overal hetzelfde. De ramadan sluit af met het Suikerfeest.