Binnenland

Nieuwe Kuip nog lang niet zeker

ROTTERDAM (ANP). Niet de gemeenteraadsvergadering donderdag, maar de D66-fractievergadering maandagavond moet duidelijk maken of Het Nieuwe Stadion voor Feyenoord er komt. Gezien de sleutelpositie van de kritische coalitiegenoot D66 is het nog maar de vraag of Het Nieuwe Stadion er wel komt.

8 July 2013 06:48Gewijzigd op 15 November 2020 04:36

De fractie heeft om allerlei redenen grote moeite met het risico van een investering in een nieuwe voetbaltempel van maar liefst 362 miljoen euro. De gemeente wordt gevraagd voor een bedrag van 165 miljoen euro garant te staan en daar blijft het niet bij. Het kost Rotterdam ook nog eens 35 miljoen euro aan grondaankopen voor het stadion en 36 miljoen euro voor de aanleg van nieuwe wegen rond het stadion.

„Het nieuwe stadion kan zijn leningen alleen terugbetalen als Feyenoord structureel in de top gaat voetballen. En de begroting van Feyenoord is vooralsnog veel te laag om dat waar te kunnen maken. Je zet dus een stadion neer op het investeringsniveau van Allianz Arena van Bayern München, terwijl je er een club laat voetballen met een begroting die een fractie is van die van de Duitse topclub”, licht D66-raadslid Jos Verveen toe.

D66 vraagt zich hardop af of het stadion niet een „veel te dure jas” wordt voor Feyenoord. Levert Het Nieuwe Stadion inderdaad geld op zodat de club de begroting om spelers te betalen kan worden opgekrikt, of trekt het de club juist leeg omdat er dan wordt geïnvesteerd in beton in plaats van in spelers? „Maar het zijn uiteindelijk de spelers op het veld die het verschil moeten maken”, aldus Verveen.

Hij benadrukt dat de partij niet principieel tegen een nieuw stadion is, maar dat het wel vraagtekens zet bij het plan dat nu voorligt en het financieel steunen van betaald voetbal door de overheid. Nog los van het feit dat er volgens de partij veel minder geïnvesteerd kan worden in andere projecten in de stad, zoals de binnenstad dat een belangrijke economische motor van de stad is.

Het Nieuwe Stadion zou volgens het college en de andere coalitiepartijen PvdA, VVD en CDA allerlei positieve bijeffecten hebben. En er wordt gesuggereerd dat de bouw leidt tot meer bewegen en meer werkgelegenheid. „Wij hebben daar twijfels over. Bovendien zet je een stadion niet neer voor de werkgelegenheid en om andere mensen aan het sporten te krijgen.”

Verveen wijst er nog eens fijntjes op dat de Engelse club Arsenal mede vanwege haar stadion uit 2006 in de problemen is gekomen. Arsenal moest goeie spelers verkopen om het hoofd boven water te houden. Daardoor zakte de club in de Premier League en won het geen noemenswaardige prijzen meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer