Buitenland

Nederlander wil voor Roemenië in Europees Parlement

DUIVEN. De Roemeense Nederlander Viorel Ringhilescu weet wat hem te doen staat: volgend jaar als kandidaat meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Na jaren vechten is hij weer de leider van de Partidul Democrat.

6 July 2013 16:12Gewijzigd op 15 November 2020 04:36
Ringhilescu. Beeld RD
Ringhilescu. Beeld RD

Al bij de revolutie in 1989 richtte Ringhilescu zijn Democratische Partij op. Alleen werd die gekaapt door de leiders van de opstand. „Wij waren op 26 december 1989 in het paleis van Ceausescu bezig een programma te schrijven, toen we onder bedreiging met een getrokken pistool vijf minuten kregen om het gebouw te verlaten. Later begreep ik dat er bevel voor een moordaanslag op mij was gegeven.”

Kort daarna vluchtte Ringhilescu (1957) naar Nederland, waar hij in 1993 op humanitaire gronden asiel kreeg. Hij verwierf ook de Nederlandse nationaliteit, maar behield zijn Roemeense paspoort.

In 1995 ging hij voor het eerst naar Roemenië terug. Hij werd naar eigen zeggen snel herkend en uitgenodigd door de machthebbers. „In een normaal land zou ik een van hen zijn geweest. In feite heeft men gewoon het bewind van Ceausescu voortgezet onder een andere naam. De Securitate (de gevreesde geheime dienst uit de communistische jaren, EvV) zit nog steeds achter de meeste partijen.”

Bang voor een nieuwe moordaanslag is Ringhilescu niet. God heeft hem door zo veel gevaren heen geholpen dat hij erop vertrouwt dat Hij hem ook in nieuwe bewaart. „Het was vaak een beetje geluk en een beetje God. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Het conflict draait om de geschiedschrijving over de Partidul Democrat. „Die werd ons ontnomen door de toenmalige president Iliescu en premier Roman. Ik eiste dat in de geschiedenis van de partij zou worden geschreven dat ik die had opgericht.”

Bovendien waren er in de eerste jaren na de revolutie drie partijen met deze naam. In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn door de jaren heen „meer dan honderd mensen” vermoord vanwege het conflict over de partijnaam. Bij rechtbanken kreeg Ringhilescu steeds nul op rekest.

Inmiddels lijken die problemen te zijn opgelost. De Partidul Democrat is eerder dit jaar als een „internationale vereniging” geregistreerd door een Nederlandse notaris. De akte zegt dat deze partij een voortzetting is van de partij die tijdens de revolutie eind 1989 werd opgericht. Volgens Ringhilescu biedt dit voldoende zekerheid om „wereldwijd” op te treden. Registratie in Roemenië zelf kan nu „van de ene op de andere dag”, aldus Ringhilescu. De Roemeense wet vereist overigens voor de registratie van een partij nog 10.000 handtekeningen vanuit ten minste vijftien regio’s.

Nu hij een vereniging heeft opgericht, probeert de Nederlandse Roemeen zo veel mogelijk van zijn tijd in zijn geboorteland door te brengen. Voor het Roemeense volk wil hij zich inzetten. „Dat is mijn bestaan. Zij zijn mijn mensen. Daar ligt mijn geschiedenis.”

Steun zal geen probleem zijn. „Ik ben daar niet ongeliefd.”

Corruptie is in Roemenië volgens Ringhilescu het grootste euvel. Er is sprake van „paralleljustitie”, meent de inwoner van Duiven. „Eén rechtssysteem voor gewone mensen, één voor de machthebbers.”

Toch wil hij de aanpak van corruptie zo veel mogelijk overlaten aan politie en justitie. „Politici moeten zich vooral bezighouden met arme mensen en zorgen dat die iets op hun bord hebben.”

Dat hij eerst als kandidaat voor het EP wil meedoen, heeft een praktische reden: die zijn het eerst. „Voor het parlement in Boekarest duurt het nog vier jaar. Maar laten we realistisch zijn: alle planning komt van boven.”

Ringhilescu wil zijn beleid afstemmen op christelijke waarden. Dat is de basis van de hele Europese samenleving. „Het gaat altijd mis als deze waarden aan de kant worden geschoven.

Daarom werkt hij ook nauw samen met de Europese Christelijke Politieke Beweging (ECPM), waarbij ook ChristenUnie en SGP zijn aangesloten. „Die beweging is heel belangrijk voor Europa.”


Lees hier een interview met Ringhilescu uit 2010.

Democratische Partij Roemenië Roemeens geschreven

Wikipedia over de Democratische Partij

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer