Kerk & religie

Paus publiceert encycliek over geloof

Het licht van het geloof stelt zich concreet in dienst van rechtvaardigheid en vrede.

Redactie kerk
5 July 2013 21:23Gewijzigd op 15 November 2020 04:36
Beeld EPA
Beeld EPA

Dat schrijft paus Franciscus in zijn eerste encycliek, ”Lumen fidei” (Licht van het geloof), dat vrijdag verscheen.

In de 88 pagina’s tellende tekst komen de uitdrukkingen ”gemeenschappelijk leven” en ”algemeen belang” dertien keer voor, zo turfde de Italiaanse krant la Repubblica. Volgens de paus zou zonder „betrouwbare liefde niets de mensen echt vereend houden”, de samenleving zou dan alleen gebouwd zijn op nuttigheid, eigenbelang en angst.

De paus hekelt in zijn encycliek ook dat mensen steeds meer hun vertrouwen stellen op wetenschap en technologie. „Vandaag, meer dan ooit, moeten we herinnerd worden aan de koppeling tussen geloof en waarheid, in het licht van de crisis over de waarheid in onze tijd. In de hedendaagse cultuur neigen we ernaar om de waarheid van de technologie als de enige ware te beschouwen. Waar is wat we kunnen maken en meten met onze wetenschappelijke kennis, waar is wat werkt en ons leven gemakkelijker en meer comfortabel maakt. Dat lijkt nu de enige zekere waarheid te zijn, de enige waarheid die gedeeld kan worden, de enige waarheid die kan dienen als basis voor gesprek of samenwerking.”

Daartegenover, stelt de paus, staan we steeds meer open voor allerlei subjectieve waarheden van individuen. „Maar de Waarheid zelf, de waarheid die werkelijk ons leven kan verklaren als individuen en als gemeenschap, wordt wantrouwend bekeken.”

Geloof wordt beschreven in klassiek Rooms-Katholieke termen: als bron van licht in de duisternis van het lijden en als het middel waarmee we onderscheid kunnen maken tussen goed en kwaad. In een passage met betrekking tot geloof en gezinsleven, benadrukt de paus het belang van het gezin.

De encycliek is grotendeels het werk van de voorganger van paus Franciscus, Benedictus XVI. Franciscus geeft ook met zoveel woorden toe dat hij niet meer heeft gedaan dan „enkele bijdragen van mijzelf” te hebben toegevoegd aan de „voortreffelijke” eerste opzet van Benedictus. Dat het document toch alleen de handtekening van Franciscus draagt, komt volgens aartsbisschop Gerhard Müller doordat „wij maar één paus hebben.”

Het Vaticaan liet vrijdag weten dat de in 2005 overleden paus Johannes Paulus II heilig wordt verklaard. Paus Franciscus heeft een tweede wonder aan hem toegeschreven en een decreet daartoe ondertekend. Volgens de kerkelijke regels is een erkend wonder nodig voor een zaligverklaring en vervolgens een tweede wonder voor een heiligverklaring.

Johannes Paulus II, ofwel de Poolse kardinaal Karol Jozef Wojtyla, werd in 1978 paus. Ook paus Johannes XXIII zal heilig worden verklaard. Hij leidde de Rooms-Katholieke Kerk tussen 1958 en 1963 en riep het tweede Vaticaans concilie bijeen. Er is nog geen datum bekend waarop de heilig­verklaringen zullen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer