Binnenland

Meer aandacht in Den Haag voor corruptie

DEN HAAG (ANP). Nederland geeft na kritiek van de OESO eerder dit jaar de strijd tegen corruptie in binnen- en buitenland meer handen en voeten. Minister Ivo Opstelten stuurde vrijdag een voorstel voor zwaardere straffen naar de Tweede Kamer. Volgens een woordvoerder van de bewindsman komt Den Haag met de verhoging van boetes voor bedrijven tot maximaal 10 procent van de jaaromzet, tegemoet aan de wens van de OESO.

5 July 2013 17:16Gewijzigd op 15 November 2020 04:36

Eerder al besloot het kabinet om 150 extra opsporingsambtenaren aan te trekken voor de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). In januari moeten volgens de planning alle rechercheurs actief zijn met de bestrijding van omkoping en witwaspraktijken. Onderzoek van Transparency International heeft uitgewezen dat corruptie Nederland jaarlijks 12 miljard euro kost.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelde in januari dat ons land meer moet doen tegen corruptie in het buitenland waarbij Nederlanders of Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn. De OESO wees erop dat sinds ons land zich in 2001 heeft aangesloten bij het OESO-verdrag ter bestrijding van omkoping van buitenlandse functionarissen in handelstransacties, er nog geen enkel persoon of bedrijf hiervoor in ons land veroordeeld was.

Van 22 beschuldigingen van corruptie in het buitenland waarvan justitie in Nederland op de hoogte is gesteld, is het in 14 gevallen niet tot een onderzoek gekomen. Deels door gebrek aan middelen, constateerde de OESO in januari. Slechts twee omkopingszaken hebben tot vervolging geleid.

De organisatie zette vooral vraagtekens bij de mogelijkheden van justitie om zogenoemde postbusfirma’s te onderzoeken. Dat zijn bedrijven die hier alleen maar geregistreerd staan. Van de eerder genoemde 22 beschuldigingen hebben er 12 betrekking op postbusfirma’s.

Volgens een onderzoek van advies- en accountantsbureau Ernst & Young uit mei dit jaar denkt bijna een kwart (23 procent) van werknemers in Nederland dat omkoping en corruptie wijdverbreid zijn in het bedrijfsleven in ons land. Eenzelfde percentage geeft aan dat bedrijven de cijfers manipuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer