Hevige onlusten in Jordaanse stad Maan
In de Jordaanse stad Maan is de politie dinsdag opnieuw slaags geraakt met demonstranten. Vijftien mensen raakten gewond.
De woedende menigte protesteerde tegen de dood van een 17-jarige jongen die door de politie zou zijn gemarteld. Hij stierf in het ziekenhuis.
Honderden jongeren bestormden het politiebureau na de begrafenis van Suleiman Ahmad al-Fanatseh. Brandende autobanden werden naar binnen gegooid. De politie verdedigde zich door traangasgranaten te gooien. Ook nabijgelegen gebouwen, waaronder een postkantoor, werden in brand gestoken.
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Majali raakten bij de confrontaties zeven politiemensen gewond door kogels. Een van hen is er ernstig aan toe. Verder liepen acht demonstranten en toevallige voorbijgangers verwondingen op.
De onrust begon in de nacht van maandag op dinsdag toen het politiebureau doelwit was van protesten van familieleden van Al-Fanatseh. Daarbij raakte een agent gewond. Auto’s werden in brand gestoken en een bank werd geplunderd. De rust keerde terug na bemiddeling door stamleiders en lokale notabelen.
Suleiman Ahmad al-Fanatseh werd op 14 januari opgepakt. Volgens de autoriteiten werd bij de jongen kort na zijn arrestatie „extreme uitputting” geconstateerd, waarna hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij zaterdag, aldus een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Familie van het slachtoffer beschuldigt de politie van marteling. Hij zou zijn aangehouden in verband met een overval en vervolgens door de politie zijn gemarteld. Hij werd later in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis.
De politie ontkent de beschuldigingen. De familie van Al-Fanatseh zou juist meewerken met het onderzoek naar de dood van de jongen. De ongeregeldheden zouden veroorzaakt worden door „herrieschoppers en mensen met een criminele achtergrond.”
Om de rust te herstellen zijn extra troepen naar de stad gestuurd. In Maan is het in het verleden al vaker onrustig geweest. Het is een centrum van islamitisch fundamentalisme en een van de armste steden van het land. De 40.000 inwoners tellende stad ligt ruim 200 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Amman. Er braken eerder rellen uit over verhoogde voedselprijzen. Ook liepen pro-Iraakse betogingen uit de hand.