Economie

EU–landen weigeren Frankrijk aan te pakken

Frankrijk hoeft mogelijk geen enkele Europese sanctie te vrezen voor zijn hoge begrotingstekort. Veel landen van de Europese Unie, waaronder Duitsland, vinden het ’onnodig’ om Parijs op straffe van miljardenboetes te dwingen tot extra bezuinigingen. Dat bleek dinsdag na afloop van een treffen van EU–ministers van Financiën.

ANP
4 November 2003 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

De Franse minister Mer heeft in Brussel extra maatregelen aangekondigd om het gat in zijn begroting volgend jaar een beetje te dichten. Op de vergadering van 25 november moet blijken of de Europese ministers genoegen nemen met zulke vrijwillige toezeggingen.

De Nederlandse minister Zalm noemt het „vrij dramatisch" als Frankrijk zo makkelijk wegkomt. Als de EU–ministers weigeren om dwingende aanbevelingen op te leggen, kan de EU geen boetes opleggen. Die mogelijkheid wordt wel genoemd in het zogenaamde stabiliteitspact voor de euro. „Dan zijn we in een juridisch niemandsland", aldus de minister.

Frankrijk en Duitsland, die allebei voor het derde jaar op rij de begrotingsregels van de EU schenden met een tekort van meer dan 3 procent van hun nationaal inkomen, steunen elkaar in hun pleidooi voor een vrijwillige aanpak. „Niemand zegt dat Frankrijk niet meewerkt", zei de Duitse minister Eichel. Wie netjes meewerkt hoeft volgens hem geen straf te krijgen. Dat staat overigens nergens in het verdrag. Volgens Eichel is economische groei nodig om het tekort omlaag te krijgen.

Het EU–verdrag beschrijft in artikel 104 precies wat er moet gebeuren wanneer een land met te hoge tekorte heeft te maken. Eerst geven de EU–ministers hun collega een aanbeveling, op voorstel van de Europese Commissie. Bij Frankrijk is dat gebeurd in juni. Enkele maanden later bekijken de ministers of het land zich daaraan gehouden heeft. Volgens de Commissie is dat niet het geval. Die wil Parijs desondanks een jaar respijt geven, op voorwaarde dat het 6 miljard euro extra bezuinigt.

Maar dinsdag waren de EU–ministers, die het laatste woord hebben, zelfs niet bereid om te stemmen over de feitelijke constatering dat Frankrijk buiten zijn boekje is gegaan. Zalm gaat ervan uit dat er eind november wel over gestemd wordt, maar zijn collega Mer vindt dat helemaal niet nodig. Of er een dwingende aanbeveling komt, is helemaal onduidelijk. „Misschien zegt men op 25 november wel dat onze voorstellen zo goed zijn, dat het niet nodig is daarover te stemmen", denkt Mer.

Volgens Zalm ligt dat juridisch heel ingewikkeld. „Het stabiliteitspact is dan niet meer springlevend", meent hij.

Zalm vond het voorstel van de Commissie om Frankrijk nog een jaartje extra te geven om de begroting op orde te brengen, lange tijd volstrekt onvoldoende. Nu noemt hij dat „het hoogst haalbare".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer