Belgische koning Albert II treedt af, opgevolgd door kroonprins Filip
BRUSSEL. De Belgische koning Albert II heeft woensdag zijn aftreden bekendgemaakt. De 79-jarige vorst zal na bijna 20 jaar op te troon te hebben gezeten op 21 juli worden opgevolgd door zijn zoon Filip.
De vorst stelde dat zijn leeftijd en gezondheid hem niet meer toelaten zijn ambt uit te oefenen. „Ik ben van mening dat het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen.”
In zijn toespraak voor radio en televisie zei Albert het „volste vertrouwen” te hebben in zijn zoon en diens vrouw Mathilde. Hij zei dat Filip goed is voorbereid op het koningschap.
Albert II dankte het Belgische volk uitgebreid. „Koningin Paola en ikzelf zullen de hartelijke banden die tussen de bevolking en ons zijn gegroeid met de loop der jaren nooit vergeten”, aldus de koning. „Wij danken u voor het vertrouwen dat u ons heeft geschonken, voor uw blijken van sympathie en van steun, ook weleens met enige kritiek. Maar altijd hebben wij u een warm hart toegedragen.”
Op 20 juli spreekt Albert II de Belgen nog een keer toe, aan de vooravond van zijn troonsafstand. „Maar nu al wens ik u te zeggen, hoezeer ik het als een eer en een geluk beschouw, een groot deel van mijn leven te hebben kunnen wijden aan de dienst van ons land en van zijn bevolking”, zei de koning woensdag.
Respect
De Belgische premier Elio Di Rupo heeft woensdag namens de regering zijn respect uitgedrukt voor de beslissing van koning Albert II om af te treden. Hij sprak van grote dankbaarheid voor het engagement van Albert II ten dienste van de Belgen. Volgens premier Di Rupo verdienen „de oprechtheid, de moed en het inzicht bij deze beslissing onze bewondering”.
Di Rupo zei dat het koningschap van Albert II werd gekenmerkt door „oprechte interesse” voor de Belgische burgers. Volgens de premier hebben Albert II en zijn vrouw, koningin Paola, het hart van de Belgen veroverd. „Ook al was prins Albert bij zijn geboorte niet voorbestemd om onze koning te worden, met zijn enthousiasme, empathie, humor en intelligentie is hij het ten volle geworden”, zei de premier.
Albert’s opvolger prins Filip heeft zich volgens Di Rupo „met veel ernst en een grote zin van verantwoordelijkheid voorbereid op zijn nieuwe functie” en kan rekenen op de steun van de Belgische regering.
Net als de Nederlandse vindt de Belgische troonswisseling plaats op de nationale feestdag. „Ik hoop dat deze nationale feestdag een moment van fierheid mag zijn voor ons land en voor al zijn burgers”, zo sloot Di Rupo af.
Beatrix
Na het aftreden van koningin Beatrix in april in ons land werd veel gesuggereerd dat Albert II haar voorbeeld snel zou volgen. Albert II volgde zijn broer Boudewijn op die 31 juli 1993 in Spanje overleed.
Albert besteeg de troon officieel op 9 augustus dat jaar en werd daarmee de zesde koning der Belgen. De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op 21 juli 1831 de eed af.
Albert II legt op deze nationale feestdag zijn ambt neer om plaats te maken voor Filip. De politieke situatie in België is relatief stabiel, kroonprins Filip is er klaar voor.
Kroonprins
Na zijn middelbare school ging Filip naar de Koninklijke Militaire School waar hij in 1981 zijn diploma haalde. Daarna vergaarde hij ook nog brevetten als gevechtspiloot, parachutist en commando. Na een aantal jaren het bevel te hebben gevoerd over het Derde Batiljon Parachutisten werd hij in 2001 gepromoveerd tot generaal-majoor.
Filip trouwde op 4 december 1999 met de eveneens adelijke Mathilde d’Udekem d’Acoz, dochter van graaf en gravin Patrick d’Udekem d’Acoz. Het stel heeft twee dochters en twee zoons: prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore.
Koning Albert is getrouwd met prinses Paola. Zij hebben naast Filip nog twee kinderen: prinses Astrid en prins Laurent.
Negatief
Het Belgische koningshuis kwam vorig jaar meerdere keren negatief in het nieuws. Koningin Fabiola, de weduwe van de vroegere koning Boudewijn, raakte in opspraak omdat ze haar fortuin in een speciaal fonds had ondergebracht. Hiermee zou ze de belastingen hebben willen ontduiken.
Alberts zoon prins Laurent zou zich hebben ingelaten met Angolese diplomaten en daarmee tegen afspraken van de regering hebben gehandeld.
Dan is er nog de zaak van Delphine Boël, die zegt het buitenechtelijke kind van Albert te zijn. Boël heeft een rechtzaak aangespannen tegen prins Filip en prinses Astrid. Aangezien de koning niet kan worden aangeklaagd in België wil Boël aan de hand van het dna van Filip en Astrid bewijzen dat ze een kind van Albert is. Ze wil erkend worden als dochter van de koning. Onlangs besloot een Belgische rechter de behandeling van de zaak uit te stellen tot 3 september.
Lees in Digibron:
1993
Koning Boudewijn overleden; Prins Albert wordt nieuwe vorst (Reformatorisch Dagblad, 02-08-1993)
Koning Albert II (Reformatorisch Dagblad, 02-08-1993)
Handelsreiziger der natie wordt koning der Belgen (Reformatorisch Dagblad, 02-08-1993)
Albert II zet beleid van Boudewijn voort (Reformatorisch Dagblad, 10-08-1993)
Belgische media berichten positief over nieuwe vorst (Reformatorisch Dagblad, 11-08-1993)
Albert van Luik beëdigt tot nieuwe koning der Belgen (Terdege, 25-08-1993)
1994
Het belang van de koning der Belgen (Reformatorisch Dagblad, 29-07-1994)
1997-2013
Koning Albert in België onder vuur na kersttoespraak (Reformatorisch Dagblad, 27-12-2012)
“Koning België milder voor Franstaligen” (Reformatorisch Dagblad, 12-05-2011)
Albert en Paola vonden elkaar terug (Reformatorisch Dagblad, 26-06-2009)
Koning Albert II en Koningin Paola brengen staatsbezoek aan Nederland (Terdege 26-04-2000)
Koning Albert aan hart geopereerd (Reformatorisch Dagblad, 13-04-2000)
Albert staat borg voor continuïteit (Reformatorisch Dagblad, 22-04-1997)