Groen licht FNV’ers voor akkoord
Een meerderheid van de FNV-leden (56 procent van de uitgebracht stemmen) heeft zich uitgesproken voor het najaarsakkoord. De tegenstemmers bleven steken op 42 procent. Daarmee tekent zich in het besluitvormende orgaan van de vakcentrale een ruime meerderheid af voor maatregelen die onder andere leiden tot het nagenoeg bevriezen van de lonen in 2004 en 2005.
In ruil hiervoor zwakt het kabinet een aantal bezuinigingen af, onder andere in de WAO en de ziektekosten. Daarnaast gaan de sociale partners en het kabinet praten over een nieuwe regeling die VUT, prepensioen en de verschillende vormen van verlof moet verenigen. De partijen gaan ook praten over versobering van de WW.
Van de 1,2 miljoen FNV-leden brachten ongeveer 218.000 mensen hun stem uit. Dat is een opkomst van 18 procent. Voor de andere vakcentrales, het kabinet en de werkgevers betekent de uitslag een opluchting, nadat zij op 14 oktober met moeite besloten Nederland weer concurrerend te maken door de loonkosten te drukken.
FNV-voorzitter L. de Waal noemde het eindresultaat een „redelijk duidelijke uitslag bij een redelijk hoge opkomst.” De uitslag is niet het definitieve oordeel van de FNV. De federatieraad, waarin alle aangesloten vakbonden zitting hebben, velt op 17 november het eindoordeel. De uitkomst van het referendum zal daarbij volgens De Waal zwaar wegen.
„De weg ligt nu open om gezamenlijk -ondernemers, werknemers en kabinet- te gaan werken aan economisch herstel”, aldus voorzitter J. Schraven van VNO-NCW in een verklaring. „Ook de vakbonden stellen werk boven inkomen,” zei voorzitter L. Hermans van MKB-Nederland. Volgens de werkgeversorganisatie AWVN schept de uitslag van het referendum kansen én verplichtingen voor werknemers en werkgevers.
Minister De Geus (Sociale Zaken) benadrukte maandag nog eens dat het kabinet ook zonder sociaal akkoord verder had gekund. In dat geval waren de toezeggingen van het kabinet in ruil voor loonmatiging vervallen. „Maar dit is veel beter, we kunnen het nu samen doen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het nu pas begint. We kunnen de uitwerking van de gemaakte afspraken nu echt ter hand nemen.”
De coalitiepartijen tonen zich verheugd over de uitslag. Voor CDA-vice-fractievoorzitter Verburg is het helder dat in de huidige moeilijke economische tijden de FNV-leden de noodzaak van loonmatiging zien. Bovendien blijkt dat het kabinet voldoende tegemoet is gekomen aan de wensen van de vakbonden, aldus Verburg.
Vice-fractievoorzitter De Vries van de VVD spreekt van een „mooi resultaat.” D66-leider Dittrich noemt de uitslag van het FNV-referendum „verstandig.”
„Nu de mensen bereid blijken te zijn loon in te leveren is het aan de regering om de slechte plannen rond VUT en prepensioen van tafel te halen”, vindt PvdA-leider Bos. Hij vindt bovendien dat de regering nu „alle reden” heeft om de huren, de ziekenfondspremies en de kosten voor kinderopvang beperkt te houden. De overeenstemming over het najaarsakkoord betekent volgens Bos dan ook niet dat de oppositie nu buitenspel komt te staan. „Wat de sociale partners niet lukt, proberen wij.”