Tweede Kamer houdt vertrouwen in Schultz
DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer heeft dinsdagavond het vertrouwen uitgesproken in minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur). Haar integriteit staat niet ter discussie, concludeerde coalitie- en oppositiepartijen tijdens een debat.
Er waren twijfels gerezen over Schultz, omdat de Volkskrant had geschreven dat zij bij haar aantreden in 2010 gevoelige informatie zou hebben achtergehouden. Ze zou niet hebben gemeld dat haar man aandelen bezat in Kiwa, een certificeringsbedrijf dat nauwe banden heeft met het ministerie.
Tijdens het debat maakten Schultz en premier Mark Rutte echter duidelijk dat zij die aandelen niet had hoeven melden, omdat ze van haar partner zijn. Bovendien zijn Schultz en haar man niet in gemeenschap van goederen getrouwd en kon haar man geen zeggenschap uitoefenen met de aandelen.
Schultz zei dat ze bij haar aantreden de kwestie Kiwa aan de keukentafel met haar man had besproken. Uit dat gesprek werd geconcludeerd dat man Haro niet langer adviseur van Kiwa kon zijn, maar dat de aandelen geen probleem waren. Met de formateur is daarop besproken dat de echtgenoot van Schultz zijn werk voor Kiwa neer zou leggen en dat hij aandelen in bezit had.
Rutte steunde het besluit van Schultz om niet specifiek in te gaan op de aandelen in het bedrijf waar ook Kiwa onder valt. „Ik hoefde dat niet te weten”, zei de premier. Hij benadrukte dat Schultz en haar man hebben gehandeld zoals het hoort. Hij vond het een verstandige afweging om de adviesfunctie neer te leggen, ondanks dat dit van het handboek niet hoeft.
D66 en GroenLinks grepen het debat aan om het handboek ter discussie te stellen. Volgens Stientje van Veldhoven (D66) kan dat wel worden gemoderniseerd. Ze stoort zich vooral aan het onderscheid dat wordt gemaakt tussen wel of niet getrouwd zijn in gemeenschap van goederen. „Kijk er nog eens naar”, riep ze de premier op.
Die zag dat echter helemaal niet zitten. „Mij bevalt het systeem”, zei Rutte. Hij vindt het goed dat de verantwoordelijkheid voor transparantie bij het aanstaand bewindspersooon ligt. Ook is het goed dat het handboek kaders biedt en dat er ruimte is voor een persoonlijk oordeel. Rutte wil niet alles dichttimmeren met regels, omdat dit zal leiden tot „schijnzekerheid en tekentafelzekerheid, die in de praktijk niet zal blijken te werken”.