Vrees voor ‘omkering’ in aangiftebeleid
RIJSWIJK (ANP). Er schuilt gevaar in de toenemende meldingen van geweldsincidenten op sociale media, nog voordat de politie deugdelijk onderzoek heeft kunnen doen. „Het wachten is op het eerste volksgericht”, stelt social-mediadeskundige en politieadviseur Roy Johannink in reactie op de mishandeling van een 17-jarige vrouw uit Rolde.
Zij raakte in de TT-Nacht in het centrum van Assen ernstig toegetakeld, nadat zij een volle wijnfles op haar neus kreeg die in haar richting werd geworpen. Haar vader, een advocaat, plaatste op zijn Facebookpagina foto’s van de verminking en loofde een beloning van 2500 euro uit. Hij wil niets meer over de zaak zeggen.
De politie in Noord-Nederland moest –eveneens via sociale media– haar mobiele nummer achterhalen om een aangifte te kunnen opnemen.
„Je ziet steeds vaker dat burgers ervoor kiezen sociale media in te schakelen om misstanden aan de kaak te stellen”, stelt Johannink, die met zijn adviesbureau VDMMP onderzoek heeft gedaan naar het gebruik van sociale media door de politie.
Hij vreest een omkering in de manier waarop burgers omgaan met misdrijven. De melding op Facebook en Twitter is er soms al voor de formele aangifte bij de politie.
Johannink: „Het is tegenwoordig eenvoudiger om mensen te zoeken. Dat kan leiden tot vervelende gevolgen, zoals onlangs bij een mishandeling in het centrum van Eindhoven. Daar werd de verkeerde Tom Kantelberg aangezien voor een van de daders.”
Filmpjes en andere meldingen kunnen daarnaast verkeerd worden geïnterpreteerd. „De foto’s van het meisje in Drenthe zijn natuurlijk verschrikkelijk”, constateert Johannink. „Het blijft echter van belang de context van elke zaak te blijven zien. Wanneer je alleen beelden plaatst van een agente die een verdachte in het kruis trapt, zonder de voorgeschiedenis te laten zien, dan ga je al snel in een verhaal mee. Maar je moet óók als burger daar goed over nadenken: Wat is de waarheid?”
De Nationale Politie zegt in een reactie het niet wenselijk te vinden dat oproepen voor informatie en opsporing eerst via internet worden verspreid. „Soms loopt het echter zo, zoals in het geval van deze jonge vrouw”, vertelt een woordvoerder van de Nationale Politie. „Wij verwijten haar niets.”
De Nationale Politie wil niet spreken van een trend. De sociale media veroorzaken volgens haar veranderingen in de samenleving. „En daar moeten wij op inspelen. Internet is een openbaar medium en we merken dat mensen zelf op zoek gaan naar informatie.”
In het geval van de mishandelde vrouw is er echter geen bezwaar. „De wens van de vader is dezelfde als die van de politie.”