Buitenland

Levenslang voor Kuijt, BZ geschokt

De Nederlander Machiel Kuijt is in hoger beroep in Thailand wegens drugshandel tot levenslang veroordeeld. De man werd in maart vorig jaar nog vrijgesproken van de aanklacht. Daarvoor had hij al bijna vijf jaar in voorarrest gezeten.

ANP
3 November 2003 16:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Kuijt werd vrijdag in alle stilte naar de rechtbank overgebracht om het vonnis aan te horen. Zijn advocaat en de Nederlandse ambassade kregen pas maandag lucht van de uitspraak.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is geschokt over de gang van zaken. Het is volgens een woordvoerder onbegrijpelijk dat de Thaise rechter „zo’n sprong van vrijspraak naar levenslang heeft kunnen maken". Minister De Hoop Scheffer heeft na het bekend worden van de uitspraak de Thaise ambassadeur maandag „onmiddellijk op het matje geroepen".

Nederland wil op korte termijn inzage hebben in het vonnis en de motivering van de rechter. Kuijt zelf noch zijn advocaat hebben een afschrift van het vonnis gekregen. Buitenlandse Zaken is vooral nieuwsgierig of er nieuwe feiten over Kuijt aan het licht zijn gekomen die de sprong van de rechter zouden kunnen verklaren.

De Hoop Scheffer bemoeide zich in april persoonlijk met de zaak–Kuijt. Hij schreef zijn Thaise collega Sathirathai een brief waarin hij pleitte voor de vrijlating van de Nederlander. De brief arriveerde op een moment dat de Thaise regering een bloedige campagne afsloot tegen de handel in drugs. De strijd kostte naar schatting 1600 handelaren en koeriers het leven. Ruim 43.000 verdachten van handel in drugs werden in de drie maanden durende campagne aangehouden.

Kuijt werd medio april 1997 samen met een Italiaanse vriend aangehouden toen zij na een vakantie op weg waren naar het vliegveld van Bangkok. De Nederlander werd beschuldigd van medeplichtigheid bij de handel in harddrugs. Aanleiding was de vondst van een halve kilo heroïne bij zijn Thaïse ex–vriendin en haar broer.

In maart vorig jaar werd Kuijt vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie ging echter in hoger beroep. Alleen de Italiaanse vriend van Kuijt mocht het land verlaten. Kuijt zelf moest het beroep in de Thaise gevangenis afwachten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kreeg in de zaak–Kuijt ook de nodige kritiek te verduren. Zo zou de Nederlandse ambassadeur tijdens het zes jaar durende voorarrest hem slechts een keer een kort bezoek hebben gebracht na een schrijnend artikel in De Telegraaf over de wantoestanden in de gevangenis waarin Kuijt verbleef.

Als het vonnis blijft staan, is er op dit moment geen mogelijkheid voor Kuijt om te proberen zijn straf in Nederland uit te zitten. Nederland en Thailand kennen geen verdrag waarin is afgesproken dat veroordeelden hun straf in eigen land mogen uitzitten.

Minister Donner van Justitie heeft – in tegenstelling tot Buitenlandse Zaken – ook geen behoefte aan een bilateraal verdrag. Onlangs liet hij dat nog weten tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van de Justitiebegroting toen D66 een motie indiende om hem aan te sporen alsnog met Thailand te gaan onderhandelen over een uitwisseling van gevangenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer