Buitenland

Yad Vashem eert ”rechtvaardigen” met tentoonstelling

JERUZALEM. Het Holocaust Instituut Yad Vashem in Jeruzalem heeft woensdag een expositie geopend over de ”rechtvaardigen onder de volkeren” onder de titel ”Ik ben mijn broeders hoeder”.

Alfred Muller
27 June 2013 19:17Gewijzigd op 15 November 2020 04:27
Het Holocaust Instituut Yad Vashem in Jeruzalem eert al vijftig jaar niet-Joden die zich inzetten voor vervolgde Joden. Beeld Alfred Muller
Het Holocaust Instituut Yad Vashem in Jeruzalem eert al vijftig jaar niet-Joden die zich inzetten voor vervolgde Joden. Beeld Alfred Muller

De ”rechtvaardigen onder de volkeren” zijn niet-Joden die zich tijdens de Holocaust hebben ingespannen om Joden te redden, dikwijls met gevaar voor eigen leven. De tentoonstelling markeert het feit dat Yad Vashem vijftig jaar lang deze verzetshelden al eert.

Curator Yehudit Shendar heeft voor de tentoonstelling nauw samengewerkt met de directeur van de afdeling Rechtvaardigen uit de Naties, Irena Steinfeldt. Bij de expositie zijn vijf films te zien die elk een ander thema behandelen.

Filmmaker Shula Spiegel zei dat zij en haar productiepartner Dana Eden meer dan een jaar aan de films hebben gewerkt. In sommige gevallen maakte ze gebruik van acteurs. Ook bezocht ze de plekken waar de mensen ondergedoken hadden gezeten. „Voor elke film gebruikten we een andere stijl”, zei Spiegel. „We gebruikten onze creativiteit, maar we moesten ons precies houden aan de informatie die Yad Vashem heeft over deze verhalen.”

De film ”In kelders, putten en op zolders” gaat over Joden die voor onbepaalde tijd een schuilplaats werd geboden in soms overvolle schuilplaatsen en die totaal afhankelijk waren van de mensen die hen hielpen. De film ”Opnieuw afscheid nemen” behandelt het lot van kinderen die verborgen zaten en losraakten van hun achtergrond. ”Onder de zegen van het kruis” snijdt het thema aan van de rooms-katholieke, protestantse en orthodoxe geestelijken die Joden hebben verborgen. ”De moed om uit te dagen” behandelt de relatief weinigen die weigerden bureaucratische bevelen op te volgen. ”Het betalen van de hoogste prijs” gaat over rechtvaardigen die werden gedood omdat ze Joden hielpen.

De film over mensen die met hun leven hebben betaald gaat over Pieter Kleibroek, een boer uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen. Het Joodse gezin Drukker vond onderdak op de boerderij van de familie Kleibroek. Op 17 mei 1944 echter begonnen circa 700 Duitse soldaten en Nederlandse collaborateurs een zoekactie in de omgeving, omdat daar veel Joden ondergedoken zaten. De nazi’s zonden Abraham, Juliette en Marianne Drukker naar Auschwitz, waar zij hen vermoordden. Pieter Kleibroek werd via het concentratiekamp in Vught naar Sachsenhausen in Duitsland gebracht. Vlak voor het einde van de oorlog schoot een nazi hem dood toen hij uitgeput raakte tijdens een dodenmars naar Lübeck.

Yad Vashem heeft sinds 1963 24.811 niet-Joden uit 47 landen erkend als ”rechtvaardigen onder de volkeren”. Aan de tentoonstelling is ook een internetpresentatie gekoppeld, die te zien is op de website van Yad Vashem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer