Binnenland

‘Onze man in Paramaribo’ zoekt toenadering

PARAMARIBO (ANP). Met de komst van Ernst Noorman als zaakgelastigde ad interim op de Nederlandse ambassade in Paramaribo geeft Nederland een duidelijk signaal af aan Suriname om de relatie te willen verbeteren. Zodra het kabinet van Desi Bouterse akkoord gaat, wordt hij ambassadeur. Vier vragen aan Noorman, die maandag op zijn post is begonnen.

27 June 2013 14:35Gewijzigd op 15 November 2020 04:26

Was er het afgelopen jaar geen enkel contact tussen Nederland en Suriname?

„Jawel. Ondanks de koele verhoudingen is er toch samenwerking en financiële ondersteuning geweest. Dat ging bijvoorbeeld over samenwerking op het gebied van justitie, politie, cultuur en economie. De komende tijd zal dat zeker niet minder worden. Er is nu eenmaal een heel intensief personenverkeer tussen Nederland en Suriname. En daar zitten ook criminelen tussen. Ook gaat er veel geld heen en weer. Aan beide kanten is er daarom behoefte aan een goede samenwerking op het gebied van de rechtshandhaving.”

Waarom had Nederland het afgelopen jaar geen ambassadeur in Suriname?

„In april 2012 riep Nederland de toenmalige ambassadeur Aart Jacobi terug naar Den Haag toen Suriname de omstreden amnestiewet aannam. Deze wet heeft als doel dat Bouterse en andere verdachten van de zogeheten decembermoorden niet gestraft worden.”

De situatie in Suriname is nog niet veranderd, maar staat Nederland er nu opeens anders tegenover?

„Nee, de toenadering van Nederland betekent niet dat we nu anders denken over de amnestiewet of over de drugsveroordeling die Bouterse op zijn naam heeft staan. De politieke verschillen zijn met mijn benoeming niet weg. Maar het weerhoudt Nederland er niet van een betrokken en zakelijke relatie na te streven.”

Vorige week verschenen er berichten in de media dat Bouterse niet via Amsterdam naar China durfde te vliegen uit angst aangehouden te worden in Nederland. Kan en zal Nederland Bouterse dan oppakken?

„Vanwege de veroordeling voor drugshandel loopt er voor Bouterse nog steeds een internationaal opsporingsbevel. Toch hoeft Surinames eerste man niet bang te zijn dat Nederland de internationale regels die een erkende president onschendbaarheid verlenen, zal negeren. Zolang hij in de functie van president van Suriname reist, zal hij niet worden gearresteerd. Ook niet als hij Nederland aandoet. Wij erkennen Bouterse als de president van Suriname en dat hij op democratische wijze is gekozen. Dat betekent dat wij ook zijn presidentiële immuniteit respecteren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer