HGJB introduceert methode voor kinderoppasdienst
BILTHOVEN. Om de overgang van de kinderoppasdienst naar de kerkdienst zo klein mogelijk te maken voor kinderen, heeft de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) de methode ”Opstap” gepresenteerd.
Met de nieuwe kinderwerkmethode, die eind vorige maand werd gepresenteerd, wil de HGJB kerkelijke gemeenten adviseren bij de organisatie en invulling van de kinderoppasdienst. In de lessen –voor iedere zon- en feestdag één– staan bekende Bijbelse geschiedenissen centraal. Zeven zogenoemde ingroeilessen geven uitleg over de verschillende onderdelen van de eredienst, zoals de doop, het votum en de groet, de predikant en de collecte.
Uit onderzoek en reacties bleek eerder dat gemeenten behoefte hebben aan materiaal voor de kinderoppasdienst, onder meer om orde te kunnen houden, geeft projectleider Fenny den Boer aan.
Belangrijker nog is, aldus Den Boer, dat de methode kan bijdragen aan de geloofsopvoeding. „Jongere kinderen leren associatief. Zij associëren de kerk met een vriendelijke oppasouder, of juist een donkere crècheruimte waarin ze zich niet op hun gemak voelen. De ervaringen die ze opdoen met de kinderoppasdienst bepalen impliciet hun beeld van de kerk, en dus ook van God, de Bijbel en het geloof. ”Opstap” is ontwikkeld om kinderen expliciet te vormen en hun een juiste indruk te geven van wat er in de kerk gebeurt, zodat de overgang van de crèche naar de kerk zo klein mogelijk wordt.”
De methode is geschikt voor kinderen van 3 tot 6 jaar en biedt per les onder meer een introductiewerkvorm, een uitgeschreven Bijbelvertelling en twee verwerkingen (een creatieve opdracht en een spel) waaruit leidinggevenden kunnen kiezen.
Tegelijk met Opstap presenteerde de HGJB ”On Track”, een catechesemethode voor 10- tot 12-jarigen. De jeugdbond maakt hiermee gebruik van de leer- en nieuwsgierigheid van kinderen in deze leeftijdscategorie en hoopt tegelijk dat er door de vriendschappen die gesloten worden een sfeer van veiligheid en vertrouwen ontstaat waar de volgende catechese- en jeugdwerkgroepen van profiteren.
Via doe- en leeropdrachten betrekt ”On Track” ook ouders bij de geloofsoverdracht en wordt het gesprek thuis gestimuleerd.