Witwasondernemer geweigerd
Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die het landelijke bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Bibob) onderzoek heeft laten doen en vervolgens een vergunning heeft geweigerd.
De gemeente deed een beroep op de nieuwe wet Bibob vanwege het vermoeden dat er strafbare feiten gepleegd zouden gaan worden.
Het gaat om een exploitatievergunning voor een horecazaak in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. De gemeente had ook aanwijzingen dat de vergunning benut zou worden voor het witwassen van criminele gelden. Volgens een gemeentewoordvoerder hebben de mensen achter de horecaonderneming een serie delicten op hun kerfstok staan, zoals vuurwapenbezit, drugshandel en oplichting.
De Wet Bibob is sinds 1 juni van kracht. De wet geeft het Rijk en lagere overheden de mogelijkheid bij het behandelen van vergunningaanvragen en het verlenen van subsidies of opdrachten onderzoek te doen naar mogelijke criminele activiteiten. Wanneer de vergunning inderdaad misbruikt wordt of zal worden, kan de overheid het bewijs weigeren of intrekken.
Een weigering op grond van een vermoeden dat er strafbare feiten gepleegd zullen worden, moet wel ergens op zijn gebaseerd. Een gemeente mag daarom bij een aanvraag extra vragen stellen. Bij een horeca-onderneming hebben die vragen betrekking op financiering, leiding en zakelijke relaties van de onderneming, om te achterhalen of criminelen niet een te grote vinger in de pap hebben.
De gemeente heeft geen toegang tot alle informatie die bij instanties bekend kan zijn over de betrokkenen. Daarom kan zij advies vragen aan het landelijke bureau Bibob. Dat bureau valt onder het ministerie van Justitie en heeft toegang tot niet-openbare bronnen, zoals belastinggegevens en informatie van politie en de FIOD.
Rotterdam heeft aangekondigd de mogelijkheden van de Wet Bibob vaker te benutten als de veiligheid in het geding is.