Oppositie steunt ingreep pensioenopbouw niet
DEN HAAG (ANP). De oppositiepartijen zullen het kabinetsplan om de pensioenopbouw te verlagen waarschijnlijk massaal afwijzen. Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft woensdagochtend een ultieme poging gedaan D66 en ChristenUnie over de streep te trekken, omdat die partijen nog bereid leken tot steun. Maar dat heeft geen resultaat gehad.
„Het kabinet kan geen garanties bieden dat een lagere pensioenopbouw leidt tot verlaging van de premies”, zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Dat was voor hem een essentiële voorwaarde om de omstreden maatregel te steunen. Ook ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten is niet van gedachten veranderd.
Het ziet er naar uit dat alleen de regeringspartijen VVD en PvdA voor het kabinetsplan zullen stemmen. Het dreigt daardoor te sneuvelen in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft.
Volgens het regeerakkoord zou de jaarlijkse pensioenopbouw in 2015 dalen van 2,25 naar 1,75 procent. Dat kan omdat mensen later stoppen met werken en dus langer voor hun pensioen kunnen sparen, is de redenering. Na protesten van de sociale partners legde het kabinet 250 miljoen op tafel. Daarmee werd een regeling ontworpen waarmee de jaarlijkse opbouw op 1,85 procent uitkomt.
Over die laatste, zeer ingewikkelde regeling is niemand enthousiast, ook de sociale partners niet. D66 had daar hoe dan ook tegen willen stemmen. Maar Van Weyenberg was eventueel bereid geweest het oorspronkelijke plan uit het regeerakkoord te steunen. Voorwaarde was dat de pensioenpremies fors omlaag zouden gaan.