China stelt Europese beleggers weer gerust
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen herstelden zich dinsdag energiek van de stevige verliesbeurt van een dag eerder. Beleggers gingen op zoek naar koopjes en werden ook gerustgesteld door sussende woorden van de Chinese centrale bank.
De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent hoger op 335,40 punten. De MidKap-index eindigde 0,6 procent hoger op 509,14 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt sloten 1,2 tot 1,6 procent hoger.
De stemming op de beurzen werd onder meer gesteund door uitlatingen van de Chinese centrale bank. Volgens een afgevaardigde van de People’s Bank of China zal de centrale bank de interbancaire rentetarieven in China binnen redelijke niveaus houden. Beleggers raakten maandag nog in paniek uit angst voor een kredietcrisis in China. De afgelopen week liep de rente die Chinese banken vragen voor onderlinge leningen, hard op en nam de vrees voor een ‘credit crunch’ toe.
„Het is een beetje een rare markt en het gaat allemaal erg snel. De reacties op de mogelijke afbouw van het steunbeleid in de VS en de onrust op de Chinese markten lijken wat overdreven. De Fed heeft aangegeven nog heel lang ondersteunend te blijven ook nadat ze zijn gestopt met het opkopen van obligaties”, zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.
In de AEX herstelde onder meer Imtech zich van de verliezen van de afgelopen tijd met een plus van 3,9 procent. Ook Air France-KLM kreeg er 3,3 procent bij. PostNL, waar dinsdag een conflict met chauffeurs speelde, eindigde onderaan met een verlies van 1,6 procent.
In de MidKap sloot Pharming bovenaan met een plus van 7,5 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft samen met zijn Amerikaanse samenwerkingspartner Santarus een goed onderzoeksresultaat geboekt met het medicijn Ruconest. Grootste daler was diervoerbedrijf Nutreco met een min van 1,9 procent.
In Londen zakte blikjesmaker Rexam 2,2 procent. De Britse leverancier van onder meer Coca-Cola, Red Bull en Carlsberg gaf een winstwaarschuwing. Het uitblijven van mooi zomerweer in West-Europa zet in combinatie met de toch al lastige economische omstandigheden de vraag naar bier- en frisdrankblikjes onder druk.
De euro was 1,3078 dollar waard, tegen 1,3096 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 95,38 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent duurder, op 101,54 dollar per vat.