„Nederland wil hem dumpen”
Anthony Godett staat maandag op verdenking van corruptie voor de rechter. Zijn aanhangers zien in het proces de kwade hand van Nederland. „Hij mag geen premier worden.”
Godett is niet alleen. Er staan nog achttien andere verdachten terecht in het grote proces naar fraude bij overheids-nv’s dat vanmorgen in de rechtbank in Willemstad begon. Het gaat om eilandbestuurders, ambtenaren en particuliere ondernemers.
De belangrijkste verdachte is de grote man achter Godetts Frente Obrero Liberashon (FOL), Nelson Monte. Hij is de enige die nog in voorarrest zit. Of beter gezegd ligt, want wegens gezondheidsklachten verblijft hij in het ziekenhuis. Monte heeft tien delicten op zijn dagvaarding staan.
Godett valt in het proces het meest op. Voor hem zijn de Nederlandse media afgereisd naar het tropische eiland. Het openbaar ministerie denkt na twee jaar onderzoek voldoende bewijs in handen te hebben om Godett veroordeeld te krijgen wegens omkoping, oplichting, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Hij zou als overheidsdienaar misstappen hebben begaan bij het aantrekken van een buitenlandse strategische partner voor de posterijen van de Nederlandse Antillen.
Ook is het misgegaan bij de aanleg van toegangswegen naar het vliegveld Hato op Curaçao. Godett zou van de aannemer 30.000 gulden smeergeld hebben opgestreken, waar hij een auto van kocht. Godett zegt het geld te hebben gewonnen in een loterij. In deze zogenaamde Curinta-zaak zal de advocaat van Godett, mr. E. Sulvaran, de premier van de Antillen oproepen om te getuigen. En dat is, zoals bekend, Mirna Louisa-Godett, de zus van Anthony.
Godett werd op 6 april gearresteerd en een maand later, een dag voor de verkiezingen, onder voorwaarden weer vrijgelaten. Met zijn aanhangers liep hij een zegetocht over het eiland. Vanwege het gerechtelijk vooronderzoek dat tegen hem liep, kon Godett na de klinkende verkiezingswinst in mei geen premier worden. Vervolgens schoof hij zijn zus naar voren als premier en nam hij zelf de plaats in als haar adviseur.
De FOL-aanhangers zien in het proces de hand van Nederland. Mocht Godett schuldig worden bevonden, dan kan hij nooit meer aanspraak maken op het ambt van premier. „Nederland wil hem dumpen”, zegt een taxichauffeur in Willemstad met een FOL-sticker op zijn auto. „Dat zal niet lukken. Via zijn zus doet hij toch mee.”
Intussen laat Mirna er geen misverstand over bestaan dat zij als ’strovrouw’ fungeert. „Als Anthony door de rechter clean wordt verklaard, maak ik plaats”, zei ze onlangs in Trouw.
Het is deze dagen heet in Willemstad. Zelfs de doorgewinterde Antilliaan vindt het warm. De bijna altijd aanwezige passaatwind laat zich deze dagen even niet voelen.
Ook in de verhoudingen tussen Nederland en de Antillen gaat het er warm aan toe. De Antilliaanse minister van Justitie, Komproe, ook lid van de FOL, dreigde vorige week met het weghalen van de bodyscan op de luchthaven Hato. Het apparaat, dat via röntgenstraling ingeslikte drugsbolletjes zichtbaar maakt, is na moeizaam onderhandelen dit voorjaar op de luchthaven neergezet om drugssmokkelaars uit de naar Nederland vertrekkende passagiers te vissen.
Mocht de Antilliaanse regering dit voorstel overnemen, dan zal dat aan Nederlandse kant zeker leiden tot het verbieden van risicovluchten, zoals minister Donner wil. Tot de risicovluchten behoren vooral de vluchten van de Dutch Caribbean Airlines (DCA) die vijf keer per week op Amsterdam vliegt.
Curaçao is in trek bij Nederlandse bewindslieden. Minister De Graaf van Koninkrijksrelaties is er net weg. Hij noemde de relatie tussen de Antillen en Nederland zaterdag „gebrekkig.” De vijf eilanden staan op de rand van faillissement en „de tijd van spelletjes spelen en elkaar verwijten maken is voorbij”, aldus De Graaf. Hij maakte met premier Godett afspraken over de werkgroep die onderzoek doet naar de bestuurlijke en de financiële verhoudingen op de Antillen. De Graaf is voorstander van decentralisatie. De macht van de centrale regering op Curaçao moet minder worden, die van de afzonderlijke eilanden meer.
Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie kwam zondag aan op het eiland. Hij moet het verdwijnen van drie Orion-patrouillevliegtuigen uitleggen aan de overheid. De toestellen van de Marineluchtvaartdienst zijn van groot belang bij de bestrijding van drugs. Minister Kamp van Defensie zei eind vorige maand bij de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer dat de taken van de Orions medio volgend jaar door civiele toestellen worden overgenomen.