Meeste prijzen niet afgerond voor de euro
Winkeliers hebben in verreweg de meeste gevallen hun prijzen niet op mooie eurobedragen afgerond. Negentig procent van de prijzen was in de laatste maand van vorig jaar een afgerond guldenbedrag.
Het dubbelprijzen was in december in 84 procent van de gevallen goed gedaan, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS heeft de uitkomsten daarvan dinsdag bekendgemaakt.
Het afronden naar een eurobedrag zou kunnen wijzen op oneigenlijke prijsverhogingen. Winkeliers hebben in het Euroforum afgesproken dat ze de invoering van de nieuwe munt niet aangrijpen om de prijzen meer dan normaal te verhogen.
Van de onderzochte producten was in januari 2001 nog 95 procent op guldenprijzen afgerond. De meeste ronde europrijzen waren te vinden in de kleding- en schoenenwinkels. Eten en niet-alcoholische dranken waren het minst in mooie eurobedragen geprijsd.
Bakkers, slagers, slijterijen en andere speciaalzaken maakten de meeste fouten met het dubbel prijzen van hun producten. Bij warenhuizen en supermarkten zijn vrijwel geen verschillen gevonden. Dat komt volgens het CBS omdat deze grote winkels meer met computers werken dan de kleinere zaken.
De aangetroffen verschillen zijn gering. Minder dan de helft van de verschillen in euro en gulden is groter dan 5 eurocent. Bij grotere verschillen gaat het vaak om dure spullen. Bijna de helft van de omrekenfouten was in het nadeel van de winkelier omdat de europrijs te laag lag.
Het CBS onderzocht vijfduizend prijzen in winkels. Het heeft tarieven zoals gemeentelijke belastingen en verzekeringen en prijzen op de markt niet meegenomen in zijn onderzoek.