Kerk & religie

De terreur van christenhaat

„De kerk in Pakistan is doelwit van terrorisme. Motivatie van de terroristen is hun haat tegen het Evangelie van Jezus Christus. Maar de liefde van Christus maakt dat we daar toch blijven werken.”

Van een medewerker
3 November 2003 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Dat zei bisschop Abdoel Masih, een van de leiders van de christelijke kerk in Pakistan, zaterdag op de landelijke Open Doors-dag in de Veluwehal te Barneveld. Masih gaf voorbeelden van tal van aanslagen waarbij christenen zijn vermoord. „De moslims dulden ons niet. Het hoofddoel van de islam is om tegen de christelijke kerk te zijn”, zei hij. „Niet minder dan 27 verzen in de koran roepen op tegen het Evangelie te zijn en geven zelfs een vrijbrief om zo nodig christenen te doden.”

Volgens Masih wordt de kerk oogluikend toegestaan in de moslimwereld. De christelijke leiders en de gemeenteleden staan echter altijd onder druk. Masih zegt dat ze hun mond niet open mogen doen. Daarom noemt hij zijn kerk in Pakistan de „stemloze kerk. „Als moslims christen worden, en dat zijn er duizenden, mogen ze niet voor zichzelf opkomen. Ze mogen hun naam niet veranderen en ze moeten voor de buitenwereld hun kinderen opvoeden als moslim.”

Abdoel Masih sprak vol lof over de ondersteuning door Open Doors van het werk in Pakistan. „Meer dan 27.000 studenten hebben leren lezen en schrijven, dankzij de hulp van Open Doors. Meer dan 5000 voorgangers zijn geholpen met cassettes en bijbelstudiemateriaal.” Volgens Masih is de kerk in Pakistan een minderheid. „Maar één mens, samen met God, is een meerderheid.”

Anne van der Bijl, die veel onder moslims in het Midden-Oosten werkt, noemde het niet gemakkelijk om moslims tot Jezus te leiden. „Het is wel onze grote opdracht”, zei hij. „Er is geen redding in andere systemen of filosofieën, maar alleen in de naam van Jezus. De boodschap van Jezus brengt verandering teweeg. Het enige leven is knielen voor Jezus Christus. Door het Woord te brengen, kunnen mensen hét leven vinden.

Soms wordt me gevraagd of ik het erg vind dat er kerken worden opgekocht door moslims. Ik vind dat niet erg. Het probleem is dat die kerken leeg waren. Dát is erg. Nog even en er zijn in ons land net zo veel moslims als gereformeerden.”

Anne van der Bijl wees erop dat Italiaanse moslims geprotesteerd hebben tegen de aanwezigheid van kruisbeelden in schoolgebouwen. Hij ziet een dergelijke tendens ook in andere westerse landen. In Amerika is een aantal verwijzingen naar het christendom uit het publieke leven verwijderd.

De Zuid-Koreaanse christen Tim vertelde over de tientallen strafkampen die er daar zijn. Dat bleek ook nog eens uit een vorige week openbaar gemaakt rapport, ”De verborgen Goelag”, van de Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten in Noord-Korea, een particuliere organisatie. „De Noord-Koreaanse leider Kim Jong II wordt er als een god vereerd. Daarom is het verboden aanhanger te zijn van een religie. Christenen riskeren lange gevangenisstraffen en zware martelingen”, zei Tim.

Met gevaar voor eigen leven steunt hij vanuit Zuid-Korea, met hulp van Open Doors, zijn medechristenen in Noord-Korea met verschillende projecten. Hij gaf daarvan een aantal voorbeelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer