Politiek

SGP: Geef impuls door pensioen sneller te versoberen

DEN HAAG. Het kabinet kan tegelijk extra bezuinigen én de koopkracht een boost geven door de versobering van de pensioen­opbouw sneller in te voeren.

Redactie politiek
24 June 2013 11:43Gewijzigd op 15 November 2020 04:22
Dijkgraaf. Foto ANP
Dijkgraaf. Foto ANP

SGP-Kamerlid Dijkgraaf zal maandag tijdens een Kamerdebat voorstellen het kabinetsplan om de fiscaalvriendelijke pensioenopbouw te beperken niet in 2015, maar al in 2014 door te voeren.

In het regeerakkoord is aangekondigd dat de pensioenopbouw in 2015 daalt van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen, wat de overheid structureel zo’n 3 miljard euro per jaar oplevert. De maatregel naar voren halen, levert een extra besparing op, maar kan de economie tegelijk een impuls geven, stelt Dijkgraaf, „mits die lagere opbouw een-op-een wordt doorgevoerd in lagere pensioenpremies. Dan houden werknemers direct meer over in de portemonnee, wat nu hard nodig is.”

Sociale partners, die in de pensioenbesturen zitten, stelden onlangs juist de extra ruimte van een lagere opbouw niet te willen gebruiken voor lagere premies, maar voor het versterken van hun buffers. De oppositie wil echter dat het kabinet afdwingt dat de premies worden verlaagd. Volgens DNB kan dit een oppepper van 6 tot 9 miljard euro betekenen voor de economie.

Het kabinet heeft de steun nodig van oppositiepartijen als D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP om de pensioenplannen door de Eerste Kamer te kunnen krijgen. Om die reden trok staatssecretaris Weekers (Financiën) onlangs het kabinetsplan al los van een aanvullend voorstel van de sociale partners dat werknemers meer ruimte had moeten bieden om zelf extra pensioen bij te sparen.

Bij de afsluiting van het sociaal akkoord stelde het kabinet hiervoor 250 miljoen euro beschikbaar, maar het ‘bijspaarplan’ waarmee de polderpartijen op de proppen kwamen, is kritisch onthaald door AFM en DNB. Ook de Raad van State oordeelde vrijdag vernietigend over de complexe regeling, die weinig extra pensioen oplevert maar wel hoge uitvoeringskosten heeft. De oppositie ziet daarom niets in het voorstel.

Om met de lagere pensioen­opbouw met name jongeren toch een pensioen van 70 procent van het gemiddelde loon op te laten bouwen, diende Dijkgraaf vandaag een amendement in om het opbouwpercentage niet verder te verlagen dan tot 1,85. Dat kan volgens hem worden gedekt met de beschikbare 250 miljoen euro, plus de extra btw-inkomsten die de overheid kan verwachten als gevolg van de premieverlaging.

Berekeningen wijzen uit dat vooral jongeren getroffen worden door de kabinetsplannen voor de pensioenopbouw.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer