Vijf s’en om huilbaby stil te krijgen
Een huilende baby die niet tot bedaren is te brengen. Het kan jonge ouders een wanhopig gevoel geven. De stress en het chronische gebrek aan slaap maken het er niet beter op. Een nieuwe methode leert ouders hoe ze „het huilknopje uit kunnen zetten.”
Wááááh, schreeuwt de vijf weken oude Rafaël. Maar daar weet vader Sonny Pieritz uit Hilversum wel raad op. Hij legt zijn zoon, terwijl moeder Chantal toekijkt, op het aankleedkussen en wikkelt hem zorgvuldig, maar wel stevig, in een doek. Armpjes langs het lichaam, de beentjes vrij. Zo ingebakerd legt hij de kleine op de zij op zijn arm, wiegt de baby heen en weer en maakt met korte tussenpozen een stevig geluid in zijn oortje: sssshhhh. Het resultaat is verbluffend. Een paar tellen later ligt Rafaël ontspannen op de arm van zijn vader met wijdgeopende oogjes rond te kijken.
Ssssshhhh, gaat Pieritz nog even door, terwijl hij zijn mond dicht bij het oor van zijn zoon houdt. Het klinkt als het ritmische ruisen van moeders buikslagader in de baarmoeder.
„Dat is voor baby’s een vertrouwd geluid”, weet de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp, tevens universitair docent aan de faculteit geneeskunde van de University of Southern California. Hij heeft ruim dertig jaar ervaring als kinderarts en heeft diverse boeken op zijn naam staan.
Karp verzorgde maandag een workshop in het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum, waar tientallen jonge moeders, enkele vaders en ook zwangere vrouwen op afkwamen. Dat alles op initiatief van kinderarts Carole Lasham, werkzaam in het Tergooi Ziekenhuis. Zij ontmoette Karp in 2008 op een congres van kinderartsen in het Amerikaanse Boston en was onder de indruk van de resultaten van zijn methode ”The Happiest Baby (THB)”. Ze besloot THB naar Nederland te halen.
Van alle ouders met baby’s zoekt ruim 20 procent hulp omdat hun kindje veel huilt. THB is bedoeld om gezonde baby’s in de leeftijd tot drie à vier maanden na de geboorte blijvend rustig te krijgen. De methode wordt samengevat in vijf s’en: ”swaddle” (inbakeren), ”side” (zij-/buikligging op de arm), ”sssshhhh’en” in het oor van de baby (sh’en), wiegen en schommelen van het hoofdje (”swing”) en het kindje laten sabbelen aan een speen (”suck”).
„Ouders kunnen worstelen met het huilgedrag van hun jonge baby en missen soms een duidelijke manier om hun kind te troosten”, weet Lasham.
De meeste baby’s die excessief huilen, zijn gewoon gezond. „Ouders hebben vaak het idee dat huilen wijst op pijn, verdriet of ongemak. Ze denken in de richting van andere voeding, medicijnen tegen zuurbranden, en dergelijke. Veel pasgeborenen krijgen onterecht speciale voeding, zoals een koemelkvrij dieet, of medicatie tegen maagzuur”, zegt Lasham.
Er zit een patroon in het huilgedrag van baby’s, aldus Karp en Lasham. Een gezonde baby van enkele weken oud huilt gemiddeld zo’n 1,5 uur per dag. Dan volgt bij zes tot acht weken een piek van 2,5 uur per dag. Bij twaalf weken huilt de baby gemiddeld één uur per dag.
De belangstelling voor THB groeit. Dinsdag hield Karp twee lezingen aan de Universiteit van Amsterdam, waarop 400 professionals hadden ingetekend. De bijeenkomst vormde de aftrap voor een onderzoek naar de werkzaamheid van THB.
„Belangrijkste doel van deze studie is vast te stellen of baby’s echt minder gaan huilen dankzij deze methode. Tweede vraag is of ze er ook meer door gaan slapen, en daarmee ook de ouders. Verder willen we onderzoeken of de methode leidt tot minder stress bij de ouders en of ze zich beter in staat voelen hun baby goed te begeleiden”, zegt Lasham.
Haar ideaal is dat „straks iedere moeder –en vader– deze methode in de praktijk kan brengen. En dat professionals deze kennis gaan overdragen.”
Rafaël is inmiddels ingebakerd op zijn rug teruggelegd in de kinderwagen. Het blijf stil…
Lasham benadrukt het belang van rugligging: „Buikligging verhoogt de kans op wiegendood. Rugligging vormt geen gevaar voor verstikking.” Een laatste tip: „Leg de baby als het warm is niet ingebakerd onder een deken.”