Twijfels bisschoppen over Turkije in EU
De Europese bisschoppen hebben bedenkingen tegen de eventuele toetreding van Turkije tot de Europese Unie.
Dat zei de Rotterdamse bisschop A. van Luyn, vice-president van de Raad van Europese bisschoppen vrijdag na een conferentie in Brussel. „Het land is toch een apart geval. Het heeft een heel andere cultuur, vooral ten oosten van de Bosporus”, zei Van Luyn over het overwegend islamitische land. Hij noemde als probleem onder meer de kritische behandeling door Turkije van christenen en Koerden.
Turkije is sinds 1999 kandidaat-lid van de Europese Unie. De Europese Commissie moet binnenkort aangeven of het land aan genoeg criteria voldoet om onderhandelingen te kunnen beginnen. „Het land zegt veel verbeterd te hebben, maar wij zullen ze beoordelen op de praktijk”, aldus Van Luyn. Juist donderdag besloot Turkije een priesteropleiding van de Grieks-Orthodoxe Kerk in Istanbul te heropenen.
Het onderwerp Turkije is in de marge aan de orde gekomen op de conferentie van de bisschoppen. Formeel hebben de geestelijken geen oordeel over het land. „Het is niet aan ons om erover te beslissen. Maar dat we twijfels hebben, is wel duidelijk”, aldus Van Luyn.
De bisschoppen zijn wel positief over eventuele toetreding van Oekraïne en het Europese deel van Rusland. Die landen hebben veel meer Europese historie en cultuur dan Turkije, vinden de kerkleiders.
De Europese bisschoppenconferentie sprak ook over de nieuwe Europese Grondwet. De geestelijke leiders deden opnieuw een oproep aan regeringsleiders om in de preambule van de grondwet naar het christendom te verwijzen. De vermelding moet de christelijke wortels van Europa bevestigen.
De Raad van Europese bisschoppen besloot vrijdag voor het eerst om een pelgrimstocht te houden. De kerkleiders uit verschillende landen gaan van 17 tot 21 april naar Santiago de Compostella in Spanje. Ze leggen de tocht vanuit Madrid gedeeltelijk te voet af, maar gaan grotendeels ook met de bus.