Beurzen krabbelen op
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten krabbelden vrijdag weer wat op na de forse verliesbeurt van een dag eerder. De stemming werd gesteund door koersherstel in Japan en hogere Amerikaanse openingsindicatoren. Beleggers bleven wel voorzichtig vanwege de vrees dat het Amerikaanse stimuleringsprogramma later dit jaar zal worden afgebouwd.
„We krabbelen een beetje op, maar echt overtuigend is het niet. We hebben een behoorlijke tik gekregen, waarbij de AEX de jaarwinst weer moest inleveren. De grote dalers van de afgelopen dagen worden vandaag weer opgepikt, maar de markten blijven nerveus. Ook borrelt het Griekse probleem weer op. In de VS valt het allemaal nog mee. Daar is wel een paar procent van de top af, maar staan ze voor het hele jaar nog dik in plus”, zegt handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,8 procent hoger op 344,54 punten. De MidKap klom ook 0,8 procent, tot 527,68 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,6 en 1,1 procent.
De focus van de markt was ook gericht op Griekenland. Volgens mediaberichten zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de uitbetaling van noodsteun aan het land eind juli stopzetten tenzij de Europese leiders een financieringstekort van 3 tot 4 miljard euro weten op te vullen. Het IMF liet echter weten er nog altijd van uit te gaan dat volgende maand kan worden besloten tot de uitkering van het volgende deel van de hulpleningen aan Griekenland.
Grootste stijgers in de AEX waren luchtvaartgroep Air France-KLM en bierbrouwer Heineken met winsten van circa 2 procent. Chipmachinemaker ASML stond onderaan de index met een min van 0,1 procent.
In de MidKap ging Pharming aan kop met een plus van bijna 8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft de omzetting van de vierde tranche van een converteerbare obligatielening afgerond. Dankzij de koersstijging in de afgelopen maand hoefden er geen extra aandelen te worden uitgegeven. Grootste daler was bouwbedrijf Heijmans met een verlies van 1 procent.
Nutreco steeg 1,3 procent na bekendmaking dat Marine Harvest zijn bod op visvoerbedrijf Cermaq niet doorzet. Het mislukken van het bod is goed nieuws voor Nutreco, dat anders op den duur mogelijk een grote klant in Marine Harvest zou verliezen en er bovendien een concurrent bij zou krijgen.
De euro was 1,3225 dollar waard, tegen 1,3200 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 95,58 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 102,92 dollar.