Economie

Identiteit zorg voor verbinding op de werkvloer

”Ik verbind u door”, luidt de titel van een boek van Vonne van der Meer. Het verhaal gaat over Edith, die bij het wakker worden een nare gedachte heeft en haar man weinig aandacht geeft. Hij vertrekt chagrijnig naar zijn werk, waar hij een collega onheus bejegent, waardoor die collega weer uitvalt tegen een secretaresse. Het chagrijn plant zich die dag voort en is de verbindende schakel.

Christine Lemaire
20 June 2013 17:01Gewijzigd op 15 November 2020 04:18
Beeld ANP
Beeld ANP

Wordt in de genoemde roman uiter­aard de onderstroom van goed en kwaad gepeild, in de bovenstroom kom je de gevolgen van het grote goed en kwaad tegen in de alledaagse werkelijkheid. Op de werkvloer bijvoorbeeld. Je collega zit niet goed in zijn vel en ligt dwars. Je houdt je gedeisd, want een enkele opmerking verergert de kwaal, en dan ben je nog verder van huis.

De sfeer op de werkvloer kan door het minste of geringste behoorlijk verzieken. Als leiding­gevende sta je dan voor een probleem: hoe los ik dit op? Schakel je een coach in of laat je de werknemer een doelgerichte training volgen?

Harmonie

Alles op de werkvloer is gebaat bij harmonie: verbondenheid maakt een team sterk. Samen kun je iets presteren en een mooi product neerzetten. Daarbij hoeft het hele­maal niet zo te zijn dat ”samen” synoniem is aan ”hetzelfde”. Integendeel: een team is juist gebaat bij veelkleurigheid. Het is de kunst om veelkleurige talenten zodanig met elkaar te verbinden dat ze samen tot schittering komen.

Als mensen zijn we geschapen om in verbinding met God, met onszelf en met elkaar te leven. Ten diepste verlangen we allen naar verbinding. Toch gaat het niet vanzelf om die verbinding tot stand te brengen. Daar moet je iets voor doen. Je moet jezelf ervoor openstellen, jezelf geven.

Bedrijfsuitje

Zoeken naar verbondenheid is best moeilijk. Zeker op de werkvloer, waar je misschien niet altijd helemaal echt jezelf kunt zijn of waar je vanwege ”het nieuwe werken” nog amper te vinden bent. Ga dan de volgende keer vooral wél mee met dat verplichte bedrijfsuitje waarvan het programma je niet aanstaat. Zeg niet op voorhand nee.

Tijdens het uitje is de kans groot dat je zaken met je collega’s kunt delen die je op de werkvloer niet snel uitspreekt. Of kun je onverwachts in een gesprek met je collega wat persoonlijke kwesties neerleggen, waardoor je elkaar beter begrijpt.

Daarom mag je het personeelsuitstapje of de excursie eigenlijk niet missen. Tijdens het uitje kun je een andere kant van jezelf laten zien, en dat kan bevrijdend zijn. Een bedrijfsuitje schept verbondenheid. In die setting kun je op wat meer begrip rekenen van collega’s en kun je ineens wel uitleggen waarom jij op zondag niet wilt werken.

Een bedrijfsuitje is pas geslaagd als de deelnemers zich met elkaar verbonden voelen. Daar moet je wel wat voor doen. Je mag om verbinding bidden, of God het je geven wil.

Identiteit

Willen mensen verbondenheid ervaren, dan moet er een krachtige verbinding zijn tussen hen en dat ene wat bij hen hoort en waaraan niemand mag tornen: identiteit. Verbinding ontstaat bij de gratie van respect voor elkaars identiteit.

Een goede verbinding maakt mensen onderling altijd sterk. Of je nu werknemer, werkgever of zzp’er bent: zorg ervoor dat je in verbinding blijft met God, met elkaar en met de organisaties waar je je thuis voelt.

De auteur is hoofdredacteur en netwerkcoördinator bij de christelijke vakorganisatie christennetwerk|gmv.
Reageren? sociaal@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer