„Plotse dood tot 45 jaar altijd onderzoeken”
AMSTERDAM (ANP). Als iemand jonger dan 45 jaar plotseling overlijdt dan zou altijd de doodsoorzaak nader moeten worden onderzocht. In ruim de helft van deze gevallen is een genetisch hartprobleem de oorzaak van de dood en dan is het zinvol om naaste familieleden te onderzoeken op dezelfde genetische afwijking.
Dat betoogt cardioloog in opleiding Christian van der Werf aan het AMC in Amsterdam. Van der Werf onderzocht de gang van zaken bij personen die op jonge leeftijd plotseling overlijden. Volgens Van der Werf kunnen jaarlijks 100 tot 200 families worden opgespoord met een genetisch hartdefect dat zonder nader onderzoek onopgemerkt zou blijven.
Familieleden die dezelfde hartafwijking blijken te hebben kunnen een preventieve behandeling krijgen. Zo kun je nieuwe sterfgevallen in de familie voorkomen, zegt Van der Werf.
Nu blijft het bij een plotselinge dood meestal bij de vaststelling door een arts of gemeentelijk lijkschouwer dat iemand gestorven is aan een natuurlijke dood. Een autopsie komt er dan niet aan te pas. „Huisartsen zien soms het belang niet in van verder onderzoek en weten niet goed hoe dat moet worden geregeld”, zegt de onderzoeker. Ook vinden huisartsen het volgens Van der Werf moeilijk om het onderwerp aan te kaarten bij nabestaanden.