Opinie

Uitbannen van honger mogelijk

Het is mogelijk om honger wereldwijd uit te bannen, schrijft Claudia Ciobanu.

Claudia Ciobanu
18 June 2013 15:16Gewijzigd op 15 November 2020 04:14
Foto EPA
Foto EPA

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (VN) heeft 38 landen erkend die ondervoeding tot de helft hebben weten te reduceren. Een belangrijk deel van de eerste millenniumdoelstelling is daarmee voor hen bereikt.

Achttien landen bereikten ook de strengere doelstelling om het absolute cijfer van mensen die effectief honger lijden te halveren. Daaronder zijn landen zoals Armenië, Azerbeidzjan, Cuba, Ghana, Koeweit, Nicaragua, Thailand, Venezuela en Vietnam.

De twintig andere landen slaagden erin de honger in hun land te halveren, maar nog niet voor de absolute cijfers. Hieronder zijn onder meer Algerije, Angola, Bangladesh, Brazilië, Chili, de Dominicaanse Republiek, Malawi, Nigeria en Uruguay.

„Als landen beslissen om honger een halt toe te roepen en de politieke wil aanwezig is, kan er effectief tot actie worden overgegaan. Jullie zijn daarvan het bewijs”, sprak Jose Graziano da Silva van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) onlangs tijdens de ceremonie in Rome.

Tijdens de Wereldvoedseltop in Rome in 1996 spraken landen van over de hele wereld af om inspanningen te leveren om voedselzekerheid en een beter leven voor iedereen te bereiken. In 2000 aanvaardden de Verenigde Naties daartoe acht millenniumdoelstellingen.

De eerste doelstelling, het terugdringen van extreme armoede en honger, is onderverdeeld in drie subdoelen: honger met de helft terugdringen, werkgelegenheid voor iedereen creëren, en het aantal mensen dat met minder dan 1,25 dollar per dag moet toekomen halveren tegen 2015.

De president van Venezuela, Nicolas Maduro, vertelde in Rome dat de honger in zijn land de laatste tien jaar van 13,8 naar 2,4 procent daalde. Hij benadrukte de rol die zijn voorganger Hugo Chavez heeft gespeeld in deze strijd.

Een van de andere landen die aan beide doelstellingen konden voldoen is de kleine Caraïbische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines. Het wist de honger te verlagen van 20 naar 4,9 procent.

Ook Georgië kon mooie resultaten voorleggen: de ondervoeding daalde er in de laatste tien jaar van 60 naar 25 procent. „Dit was mogelijk door een mix van maatregelen”, sprak de Georgische president Saakasjvili. „De verbetering van de economie en de bestrijding van corruptie en wanbeheer, in combinatie met programma’s ter bestrijding van de armoede.”

Hoewel er aanzienlijke vooruitgang werd geboekt in de bestrijding van honger sinds 1990 leidt de wereldwijde economische crisis tot een vertraging in verschillende gebieden in de wereld.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN zegt dat de deadline voor de millenniumdoelstelling tegen 2015 binnen handbereik is, maar alleen als er maatregelen genomen worden tegen de negatieve gevolgen van de economische crisis.

De auteur is redacteur bij persbureau IPS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer