Ophef over „belachelijk salaris” in bedrijfstop
APELDOORN. „Beschamend en „moreel onaanvaardbaar. De reacties op de stijging van topinkomens bij bedrijven zijn fel.
Na drie jaar van daling zijn de topinkomens vorig jaar weer gestegen, bleek dit weekeinde uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van topbestuurders van 134 grote bedrijven. De stijging hangt samen met de stelselmatige verhoging van het basissalaris van topbestuurders, dat met 6 procent opliep naar gemiddeld 512.000 euro. Inclusief bonussen, prestatieaandelen en pensioenstortingen liepen de topinkomens zelfs op met 7,5 procent (1,13 miljoen).
De topman met het hoogste inkomen was Bernard Dijkhuizen van kabelbedrijf Ziggo. Hij ontving in 2012 ruim 15,7 miljoen euro, vooral dankzij een groot aandelenpakket dat hij kreeg bij de beursgang van Ziggo. Op de tweede plaats in de ranglijst staat ASML-topman Eric Meurice, met een jaarinkomen van ruim 11,2 miljoen.
Hoogste vrouw in de topverdienerslijst is Nancy McKinstry van uitgeefconcern Wolters Kluwer. Ze staat op de vierde plaats met een inkomen van ruim 6,5 miljoen euro.
De RMU vindt een verhoging van het salaris met 6 à 7,5 procent niet passend gelet op de gemiddelde loonstijging van 1,8 procent van de doorsnee werknemer, zegt arbeidsvoorwaardencoördinator Chris Baggerman. „Daar kan maar één remedie tegenover staan: normering. Wat ons betreft gaat daarom de ‘norm van Tinbergen’ gelden: een vaste verhouding tussen de meest en de minst verdienende binnen een organisatie. Uitgangspunt zou moeten zijn dat het salaris van de meest verdienende binnen een onderneming niet meer mag zijn dan bijvoorbeeld acht à tien keer de minst verdienende. Een grote discrepantie tussen de directiekamer en de overige medewerkers is slecht voor de cohesie in de samenleving.”
Ook vanuit de politiek klonken dit weekeinde de verwijten. Zo is er volgens SP-leider Roemer sprake van een morele crisis in de top van het bedrijfsleven. Werknemers staan op de nul of worden werkloos en bestuurders verhogen hun salaris met 7 procent, schetst hij. De SP’er hoopt op meer druk uit de samenleving en van werknemers om te voorkomen dat bestuurders met „belachelijke salarissen naar huis gaan.”