Binnenland

Ex-gijzelaar hoopt op ‘tribale’ ontvoering

RIJSWIJK (ANP). Voormalig gijzelaar Jan Hoogendoorn hoopt dat de twee vermiste Nederlanders in Jemen niet in handen zijn gevallen van gijzelnemers met sympathieën voor al-Qaeda.

17 June 2013 12:33Gewijzigd op 15 November 2020 04:12

Wanneer de vermiste journaliste Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen door een tribale groep zijn ontvoerd, dan worden ze volgens hem vermoedelijk correct behandeld.

„Ontvoeringen door aanhangers van al-Qaeda kennen antiwesterse trekjes die onaangenaam kunnen zijn”, zegt ervaringsdeskundige Hoogendoorn tegen het ANP „De behandeling hangt sterk af van de achtergronden van de ontvoerders.”

Spiegel en Berendsen worden sinds een week vermist, nadat zij hun woning in de Jemenitische hoofdstad Sana’a hadden verlaten. Sindsdien ontbreekt elk spoor en staan zij als vermist geregistreerd. In Jemen komen ontvoeringen regelmatig voor. Journaliste Spiegel heeft daarover zelf ook bericht voor de NOS.

Hoogendoorn beleefde zelf in 2009 een ontvoering. Samen met zijn vrouw Heleen Janszen werd hij tussen Sana’a en de 250 kilometer zuidelijker gelegen stad Taiz staande gehouden. Hij werkte daar als hydroloog aan een waterproject.

Onder dreiging van kalasjnikovs werd het duo meegenomen naar een verlaten bergdorp. Daar werden zij twee weken lang vastgehouden. „We verbleven in een vervallen huisje, werden netjes behandeld en kregen voldoende voeding. Het was net kamperen bij de boer”, vertelt Hoogendoorn (58) telefonisch vanuit de Ethiopische stad Dire Dawa, waar hij thans werkt.

Janszen en Hoogendoorn hadden daar voldoende bewegingsruimte en mochten rondwandelen. „Dit was duidelijk een tribale ontvoering. Daarbij probeert een stam dingen gedaan te krijgen van de overheid. Dat is in Jemen van oudsher gebruikelijk. Bij mijn weten zijn de afgelopen 20 jaar meer dan 400 ontvoeringen gepleegd.”

Het werd hem destijds toegestaan telefonisch contact te onderhouden met de Nederlandse ambassadeur. „Samen waren we het er over eens dat geen geweld moest worden gebruikt om ons te ontzetten. Ook al wist ik dat een gijzeling weken en soms maanden kan duren.”

Tips voor het vermiste stel Spiegel en Berendsen heeft hij niet. „Elke ontvoering is weer anders, zo leert de praktijk. Het is van belang in dialoog te gaan met je ontvoerders. Een journalist weet daar alles van, vermoed ik.”

Hoogendoorn kijkt zelf laconiek terug op de kidnap. „Mijn vrouw en ik zijn er nuchter onder gebleven. We hebben geleerd met respect om te gaan met mensen en met het land. Jemen is een mooi land met een prachtige cultuur en natuur. Je kunt in principe veilig over straat, maar ontvoeringen zijn helaas een oude Jemenitische gewoonte.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer