Politiek

VVD: Schouwing bij verdacht overlijden

DEN HAAG. Bij een verdacht overlijden van een patiënt in bijvoorbeeld een ziekenhuis moet er voortaan standaard een lijkschouwing plaatsvinden.

Redactie politiek
17 June 2013 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 04:12

Dat heeft VVD-Tweede Kamerlid Van Veen maandag voorgesteld in een Kamerdebat.

De lijkschouwing kan volgens Van Veen voorkomen dat medisch specialisten hun eigen falen kunnen verdoezelen. Met dat doel wil Van Veen ook nadere regels over de medewerking van medisch specialisten in strafzaken waarbij zij worden verdacht van bijvoorbeeld nalatigheid of dood door schuld.

Voor deze nadere regelgeving moet Schippers onder meer artsenorganisatie KNMG inschakelen, aldus Van Veen maandag. „Het is in het belang van de patiënt en de artsen zelf dat bij dergelijk zaken de waarheid naar boven komt. Dat vergroot de veiligheid voor de patiënt en draagt bij aan het vertrouwen in medisch specialisten.”

Volgens Van Veen kost het justitie nu vaak veel moeite om bewijs te verzamelen. „Het werk van het openbaar ministerie wordt bemoeilijkt door een beroepsgroep die met regelmaat weigert mee te werken aan het uitfilteren van de rotte appels. Het vaststellen van de doodsoorzaak is bij verdachte sterfgevallen vaak de blinde vlek in het medisch dossier.”

Behalve de VVD profileert in de Tweede Kamer ook de PVV zich sterk op het gebied van patiëntveiligheid. Zo eiste de PVV maandag opheldering van minister Schippers over de controleprocedures rond operaties in ziekenhuizen. Aanleiding is een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat donderdag verscheen. Daaruit blijkt onder meer dat het uitvoeren van dergelijke procedures die operatiefouten moeten voorkomen in ongeveer de helft van de ziekenhuizen beter kan.

De PVV wil daarom dat Schippers het toezicht op de operatieteams verscherpt. Ook wil de partij weten of de zorginspectie na vergissingen bij operaties, bijvoorbeeld een links-rechtsverwisseling bij amputaties, wel voldoende vaak een klachtprocedure begint tegen de arts die verantwoordelijk is voor het operatieteam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer