Nederland overlegde in geheim met Israël over vredesproces
DEN HAAG. Nederland heeft vanaf januari vorig jaar zeker een jaar lang in het geheim geprobeerd het vastgelopen vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen weer op gang te brengen, aldus NRC Handelsblad maandag.
Nederland zag voor zichzelf niet zozeer een rol als bemiddelaar weggelegd, schrijft de krant, maar vooral als begeleider en eventueel als gastheer voor vredesoverleg.
De werkwijze doet denken aan de totstandkoming van de Osloakkoorden in 1993 tussen Israël en de Palestijnen. Die waren het resultaat van een serie geheime besprekingen in Noorwegen.
Tot veel resultaat heeft de Nederlandse poging niet geleid. Volgens de bronnen van NRC Handelsblad bleven de Israëlische premier Netanyahu en de Palestijnse president Abbas het hele afgelopen jaar om elkaar heen draaien. „Ze stelden allebei voorwaarden waarvan ze wisten dat de tegenpartij daar niet mee zou instemmen”, aldus de krant. „Desondanks hield Nederland de contacten gaande, in afwachting van een beter moment.” Toen Amerika in maart een vredesinitiatief lanceerde, heeft Nederland zijn inspanningen gestaakt.
Slechts een beperkt aantal mensen was van de bemiddelingspoging op de hoogte. Toenmalig minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) was er nauw bij betrokken, evenals VVD-Kamerlid Ten Broeke, die als gezant een hoofdrol speelde.
De Tweede Kamer wist nergens van. De huidige minister van Buitenlandse Zaken, Timmermans, werd bij zijn aantreden eind vorig jaar op de hoogte gesteld.
Timmermans komt maandagavond aan in Israël. Daar zal hij spreken met Netanyahu. De minister zal onder meer aandringen op hervatting van het vredesoverleg. Hij zal zijn steun uitspreken voor het vredesinitiatief van Amerika. De bewindsman zal Israël vragen te stoppen met de bouw van nieuwe nederzettingen in de betwiste gebieden. Met Abbas zit Timmermans dinsdag om de tafel.
Hij gaat woensdag naar Turkije en bezoekt daar onder meer de Nederlandse Patriotmissie in Adana.