Groen & duurzaamheid

Staatssecretaris stopt verdere verkoop natuur

AMSTERDAM (ANP). Staatsbosbeheer hoeft geen grond meer te verkopen om 100 miljoen euro te bezuinigen. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) zaterdag in een interview met de Volkskrant.

15 June 2013 09:10Gewijzigd op 15 November 2020 04:11
Staatssecretaris Dijkstra in natuurgebied Ilperveld. Beeld ANP
Staatssecretaris Dijkstra in natuurgebied Ilperveld. Beeld ANP

Een proef met de verkoop van natuurterreinen in het Overijsselse Daarle (gemeente Hellendoorn) heeft volgens Dijksma zoveel maatschappelijke onrust veroorzaakt, dat ze van verdere verkopen afziet.

Milieu- en natuurorganisaties zijn blij met het besluit van de staatssecretaris. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren ziet in de beslissing een overwinning voor iedereen die zich heeft verzet tegen de veiling van natuurgebieden. „Iedereen die heeft meegeholpen stuk Nederland vrij te kopen van natuurafbraak: we hebben eerste slag gewonnen, veiling stopt!”, twittert ze. Haar partij werd bij de veiling in Daarle eigenaar van 10 hectare natuur. Dat gebied „wordt monument van succesvol volksverzet tegen destructief overheidsbeleid”, aldus Thieme op Twitter.

Ook Natuurmonumenten is tevreden. Directeur Marc van den Tweel twittert dat hij het een ‘goede move’ van Dijksma vindt. Toch blijft Natuurmonumenten alert, want de verkoop van natuurterreinen is officieel alleen opgeschort en nog niet helemaal van de baan. „We hopen natuurlijk dat van uitstel afstel komt”, zei een woordvoerder van Natuurmonumenten.

Ook Staatsbosbeheer zelf stipt dat punt aan. „De bezuiniging moet er hoe dan ook komen, is het niet door de verkoop van natuur dan wel op een andere manier. Maar het overleg met deze staatssecretaris verloopt gelukkig constructief”, aldus een woordvoerder.

Alternatieven

Nu de veiling van natuurterreinen voorlopig van de baan is, overlegt Dijksma met Staatsbosbeheer over alternatieven om te bezuinigen. Zo wordt er gekeken of Staatsbosbeheer 350 erfpachtpercelen op de Waddeneilanden waarop recreatiewoningen staan, kan verkopen aan de eigenaren van de woningen. Ook krijgt de organisatie meer ruimte om te ondernemen. Dat houdt volgens Staatsbosbeheer vooral in: geld vragen voor bijzondere natuuractiviteiten. Toegang tot natuurgebieden blijft gratis, verzekert de woordvoerder.

Als het aan GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver ligt, wordt er überhaupt niet meer gepraat over bezuinigen op natuur: „De beste oplossing is gewoon om te besluiten als overheid meer te investeren in de Nederlandse natuur”, zo liet hij zaterdag weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer