Buitenland

Facebook: 10.000 dataverzoeken in halfjaar

SAN FRANCISCO (ANP/RTR). Facebook heeft als eerste internetbedrijf enige cijfers naar buiten gebracht over verzoeken om gegevens van gebruikers door Amerikaanse overheidsdiensten. In de tweede helft van 2012 kreeg de sociale netwerksite in totaal tussen de 9.000 en 10.000 van zulke aanvragen, meldde het bedrijf zaterdag. De informatie had betrekking op ongeveer twee keer zoveel gebruikers.

15 June 2013 08:47Gewijzigd op 15 November 2020 04:11
Foto ANP
Foto ANP

Diverse internetbedrijven hebben toestemming gekregen om beperkte informatie over dataverzoeken te publiceren. Facebook, Google en Microsoft hadden daarom gevraagd omdat ze hun gebruikers duidelijk willen maken hoe het gesteld is met hun privacy.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA op grote schaal internet- en telefoongegevens verzamelt van burgers in binnen- en buitenland. Klokkenluider Edward Snowden maakte het bestaan van het zogeheten PRISM-programma vorige week bekend. Volgens de Amerikaanse regering bevordert het programma de veiligheid. Voorvechters van privacyrechten reageerden echter zeer ongerust. Ook de Europese Unie wil opheldering van de Amerikanen.

De cijfers die Facebook naar buiten heeft gebracht zijn niet gespecificeerd, waardoor onduidelijk blijft welke overheidsdiensten informatie hebben ingewonnen en om welke reden. Volgens Facebook varieerden de verzoeken van lokale sheriffs die op zoek waren naar vermiste kinderen tot landelijke veiligheidsfunctionarissen die terroristische dreigingen onderzochten. Het is onbekend hoeveel verzoeken betrekking hadden op buitenlanders.

Microsoft

Ook Microsoft heeft zaterdag de cijfers gepubliceerd. Amerikaanse overheidsdiensten hebben in de tweede helft van 2012 tussen de 6.000 en 7.000 keer informatie over gebruikers ingewonnen bij Microsoft. De gegevens hadden betrekking op 31.000 tot 32.000 mensen die diensten van het bedrijf gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer